Хартиен Саламандър

Днес Пламен Горанов щеше да стане на 39 години.

Нали помните – това е българинът, който се запали на 20 февруари 2013 г. пред сградата на община Варна, докато протестираше против градската управа. Жестоко изгоря и две седмици по-късно почина в болницата. Обявиха национален траур за него, кметът на Варна подаде оставка, а после прокуратурата побърза да потули случая.

Бяхме приятели, познавах го добре и през изминалите две години и половина от смъртта му написах книга за Пламен. Тук ще намерите черновата на „Саламандър. Книга за Пламен Горанов”.

Вероятно ви е любопитно да разберете що за човек беше този „алпинист и фотограф”, който пламна и изгоря, носейки плакат „Оставка”?

Пламен беше неизчерпаем източник на шеги и луди забавления и се надявам да се посмеете с нас. Пламен имаше много силно развито чувство за справедливост. Той имаше ясна идея какви трябва и не трябва да бъдат хората и какво трябва и не трябва да изискваме от обществото и държавата, в която живеем.

Накратко, смятам да публикувам тази книга на хартия и тя да стигне до книжарниците.

Ако желаете, може да помогнете на това начинание.

Имам намерение да поръчам и да заплатя отпечатването на 1000 екземпляра от „Саламандър”. Освен текста, който може да прочетете и сега напълно безплатно, бих искал в книгата да се покажат и някои снимки от и на Пламен.

Може да помогнете основно по два начина:

  • Споделяйки част от разходите по художественото оформление, отпечатването и разпространението;
  • Ако разполагате със снимки на Пламен, или с кадри от февруарските протести, или някакви изказвания на политици, статии във вестници и т.н. от онази зима са ви направили впечатление – може да ги включим в приложенията към книгата.

Ще направя нужното, така че на 20 февруари 2016 г., три години след смъртта на Пламен Горанов, книгата да бъде в книжарниците.

Мечтая си скоро книгата да се рекламира с плакати на билбордовете пред сградата на община Варна.

Приходите от това издание ще отидат изцяло за благотворителни цели. Всеки получен лев от продажбата на книгата ще бъде изхарчен за деца в нужда.

Разходите по изданието на този етап оценявам на не повече от 5 000 лева.

Ще отговоря на всички ваши въпроси по тази тема на имейл mitakaster@gmail.com .

Банковата сметка, на която може да преведете пари и така да помогнете за отпечатването на книгата, е следната:

IBAN: BG08STSA93000023035603 ,  с титуляр Димитър Желязков Събев

(На имейл mitakaster@gmail.com може да изпращате суми и в PayPal.)

! Състояние към 12.11.2015 г. В банковата сметка, в PayPal и от други източници се събраха около 3500 лв. за издаването на книгата. Мисля че сумата е достатъчна за посочения тираж и набирането на средства за хартиения “Саламандър” се преустановява. Топло благодаря на тези, които се отзоваха. Свеждам глава пред щедрия ви жест.

Нека книгата бъде с нас 🙂    

Ето и две мнения на читатели на черновата:

„Нямам никакви колебания, че книгата трябва да бъде публикувана, никакви. След като прочетох книгата, за мен Пламен Горанов е по-симпатичен, но все така загадъчен човек и това е всъщност магията на книгата. Последното изречение в нея е като светкавица. Какъвто впрочем е и животът на самия Пламен Горанов – кратък, ярък, гръмотевичен.”

Веселина Седларска, автор

„Прочетох книгата. Плаках и се смях. Близък, верен и честен портрет на един истински човек. Пламен заслужава книга.”

Мирослав Атанасов – Морски, музикант

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Лични, Обществени, Родни and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s