Р-р-р-р: данъци!

„Защо да даваме пари на корумпирана държава и да храним мързеливи чиновници?!” Това е преобладаващата реакция на нашите сънародници при повдигането на въпроса за данъчната справедливост. Финансово грамотните българи имат ясна представа защо не искат данъците им – най-ниски в Европа, да бъдат увеличавани.

Има и други национални гледни точки. Преди точно 15 години датчаните отхвърлиха на референдум предложението да изоставят своята крона и да се присъединят към еврозоната. Коментаторите тогава обясниха датското „не” със страха на хората, че еврозоната ще ги принуди да си намалят данъците и това ще сложи край на благоденствието им.

Датчаните са едни от най-щастливите хора на планетата, с развита икономика и съпричастно общество. Българите са категорично най-нещастните европейци, в демографска катастрофа, по-неудовлетворени от битието си спрямо десетки народи в хуманитарна криза, например Хаити и Египет. Слепота, често умишлена, е да не се коментира икономическия и социален провал на България в светлината на икономическата и в частност данъчната политика, която страната ни следва.

Данъците са необходими далеч не само като източник на средства за пенсии и заплати на държавни служители. В англоезичната литература са формулирани четири основни функции на данъците, известни още като „четирите данъчни р”: revenues, redistribution, representation, re-pricing.

Тези базови данъчни функции може да се адаптират на български език като „четирите п”: приходи, представителство, преразпределяне, преоценка. Да обясним за какво иде реч.

Данъците осигуряват приходи (revenues) на държавата и общините. Без средства публичните услуги са невъзможни. Ако средствата са недостатъчно, публичните услуги са некачествени. Огромни критики се отправят към българското средно образование днес. Възможно ли е учителите да вършат съвестно работата си и да предоставят на нашите деца обучение и възпитание на световно и европейско равнище, ако заплатите им са 300 евро месечно – около екзистенц минимума и 5-10 пъти по-ниски от аналогичните европейски заплати?

Често даван отговор у нас е, че ако искаш по-добро образование, може да избереш частно училище. Но без общи интереси и цели животът помръква. Подходът на „поединичното спасяване” вероятно обяснява голяма част от драматичното българско нещастие, ясно документирано от международните статистици и социолози.

Втората функция на данъците – преразпределяне, redistribution, е не по-маловажна. В България има редица икономисти, които твърдят, че преразпределянето едва ли не е вредно за обществото. Но без адекватна система за преразпределяне неравенството рязко се покачва, какъвто е случаят с България след 2007 г. Твърде високото неравенство силно затруднява функционирането на икономиката. Да обмислим следните примери:

Антрополози доказват, че преразпределянето е в основата на възникването на цивилизациите. Без преразпределяне нямаше да има държава, а аморфна маса от себични ловци, които за нищо на света не биха дали някоя кълка на гладуващия звездоброец – и съответно нямаше да знаят нищо за движението на небесните тела, за смяната на сезоните, за подходящото време за сеитба и жътва.

Също и в света на животните преразпределянето е правило, а не вредно изключение. В прайда на лъвовете плячката се дели по специфичен начин и тези, които са убили животното (лъвиците) трябва доста да почакат, преди да се нахранят. На тяхното търпение се гради оцеляването на ловната група.

Да, преразпределяне при паразитите няма. Струва си да се замислим дали икономистите, които изначално отхвърлят преразпределителната функция на данъците, не защитават интересите на икономическите паразити в нашето общество. А те далеч не са инвалидите, майките и пенсионерите – а монополите и фирмите на властта. Власт, крепяща се върху догмата, че ниските данъци някога в бъдеще ще превърнат България в богато общество.

Трето, данъците осигуряват представителство (representation), тоест участие във властта, глас при вземане на решения. Тук е знаменита историята на смелите заговорници от Чаената завера в Бостън през 1773 г., които отхвърлят несправедливостта Великобритания да облага колонията си, без да позволява американски депутати да гласуват в британския парламент. От този смел протест срещу несправедливостта се ражда най-могъщата държава в света.

В български контекст това правило може да се тълкува в смисъл, че българинът малко го е грижа за съдбините на страната му, точно защото данъците му са ниски. Той дава – я дава, я не дава – 10% от доходите си на държавата, и пак му се вижда много. Но при подобно ниско отчисление като цяло той няма мотив да държи управниците (политиците) изкъсо.

Друго нещо е щастливият датчанин. Половината от доходите му отиват в държавата и той е особено взискателен и към дупките по пътищата, и към социалната политика, и към съдебната система, и към националния футболен отбор, и към произхода на храната, която дават на децата му в училище. No taxation – no representation, гласи старата формула и тя отлично обяснява социалната апатия на българина: прекалено ниски данъци.

Преоценката, re-pricing, касае консумацията на някои социално нежелани продукти. Акцизите върху тютюна и бензина на теория имат за цел да създадат нация от трезви велосипедисти – което би спестило много средства на публичното здравеопазване. В интерес на истината, малко финансови министри се водят от подобен идеализъм. Важни са приходите, а не принципите…

И все пак управлението може да използва данъците, за да насочва икономическата активност на населението в желани посоки. В пренаселения богат западен свят данъците върху доходите например може да се използват за отказване на хората от навика да работят на две-три места и да трупат излишъци в банки. До 1950-те най-високата ставка на подоходния данък в САЩ доближава 100% – и принуждава богатите хора да инвестират, вместо да трупат печалби. Данъците са доказан инструмент за преоценка на макроравнище и ролята им в това отношение тепърва ще расте.

Данъците са горчиво лекарство за болестите на обществото. Но все някога някой отговорен лекар ще трябва да го предпише и на България. В противен случай размножилите се паразити ще изсмучат докрай жизнените сокове на социалния ни организъм.tax_hero

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Икономики and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Р-р-р-р: данъци!

 1. Може би намеквате, че българинът трябва да плаща още данъци? За тези с много високи доходи, бих се съгласила, както и че трябва да има необлагаем минимум. Всъщност трябва да имате предвид тотала, който държавата експроприира, а след това преразпределя, който навярно минава 50%. Още по лошото е, че българският данъкоплатец не знае какво точно прави държавата с тези пари, а тя не му се отчита подобаващо. Всъщност чувствителността по данъчни въпроси в България е доста ниска, затова първата ми реакция към Вашата статия беше на оживление и одобрение.

  • mittag says:

   Нищо не намеквам, казвам направо. Държавата в България преразпределя не 50, а под 40 процента от БВП, най-малък дял в ЕС, ако не броим балтийските джуджета. Докато публиката се фиксира (бива фиксирана) върху сказанието за безотчетната държава и продължава да ръмжи като зло куче срещу преразпределението и солидарността, няма как да се подобрят перспективите на нашето общество.

 2. Vania says:

  Ти не живееш в България,нямаш хал хабер кой управлява БГ 26г. Икономически групировки с назначени мултимилиардери изчерпват бюджета на страната с крадене и схеми те крадат еврофондове и всичко складират в Офшорки.Двойна статистика за BG и за пред ЕС Тръгнал да ни спасява той с вдигането на данъци.10 % на заплата 300 лв колко са наясно ли си.А на 1000 лв.А на 3000лв колко процента Българи работят за 1000 / 3000 лв
  Само башибозука в държавната дминистрация=хиляди паразити Знаеш ли работната сила в бг какво получава ,Всички тези камериерки,готвачи ,бармани сервитьори по морето,продавачки на сувенири сладолед атракциони и пр и пр и пр…….Ти не знаеш щото като гледам иот кой свят падаш ..
  Да сравняваш Дания и България ? На какво основание сме равни и ни съпоставяш с Дания 1:1 Тя в комунизъм ли е живяла,мафия ли е имала като насшата,войни ли е водила, турско иго ли е преживяла ….кое манталитета им ?
  Изобщо нищо не знаеш за какъв данъчно административен произвол и рекет е подложен дребният частен предприемач у нас.От държавни говеда Преди започване след започване и по време на работа на бизнес Ти просто четеш някакви,свои заучени на теория фрази,глупост,но нямаш хал хабер от бизнес на улицата в БГ .Или си чист държавен преразпределител.Нап-аджия им викаме у нас на такива бирници г-не
  Щял да ми вдига данъците..И 10 пъти да ми ги вдигнеш по големи нищо няма да събереш.
  Лев няма да видиш повече или да промениш това ниво -нищо!!!Иди в гърция и виж има ли бизнес с касов апарат и ми се обади, От 30г гледам как върви всичко надолу.Инфраструктура,образование,ред,…и плащам като поп .
  Това не е до данъци г-н разбирач.Това е в манталитет когато имаш държава управлявана от крадливи прасета на БКП пребоядисани като Демократи къде Кметове и общински и в на най затънтените малки населени села с по 10 човекакарат Ламборджинита за по над 500 000 лв
  Събуди се бе !Събуди се
  България няма рамка и държава .
  Няма система с работещ ред.няма гражданско общество вътре
  25 платени олигофрено наркомани от фондация Америка против България не са грабданско самосъзнание Това е Мафия state .
  Частният бизнес е премазан от рекетьори като теб
  Tакива като теб са за затвор и разстрел
  Типичен книжен деловодител си ти повишаващ покупателната сила и стандарта на Българина с данъци -преразпределител на моите пари. Или нямаш и деца или си от ЛунатаЗа мен друго обяснение няма !Човек да твърди ,че в банка сложени пари за бъдещето на семейството му за черни дни на децата му били излишъци ..
  .Егати……….по големи тъпанарите от либерастите и толерастите са само плановици като теб пишман капиталисти на нов световен ред наистина!!!

  • mittag says:

   Уважаема Ваня, мафията в България дойде на власт и незабавно си понижи данъците. Негодуванието ти изглежда искрено, но то обслужва именно мафията. Искаш ли тази страна да се промени към по-добро? На нито едно място в текста не съм казал, че данъците за малоимотните хора трябва да се вдигат.

 3. minko says:

  Живял съм (и работил) в Дания, Копенхаген почти 2 години. Не помня да съм говорил с датчанин, включително колегите ми в Ериксон, който да не е мрънкал срещу безбожно високите данъци. За високите си данъци датчаните получават много добро образование, медицинско обслужване и сигурна и чиста държава. Но в корумпираната България високите данъци няма да доведат същото, а напростив, по-скоро ще са допълнителен стимул за корупция. Защото високите данъци и социалната държава са следствие на ред и липса на корупция, а не средство за изкореняване на корупцията. Колкото по-малко пари преразпределя корумпирания държавен апарат толкова по-добре за обществото. Според мен.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s