Работещите плащат данъчната сметка на бизнеса

„Корпоративното данъчно облагане е ключов елемент в една честна и ефективна данъчна система. То е важен източник на приходи за страните членки…” В нов документ, посветен на нуждата от реформи в корпоративното данъчно облагане в рамките на Европейския съюз и в глобален план, Европейската комисия заявява, че много от данъчните практики на бизнеса в последните години провокират усещането за справедливост в обществото.

taxes

Някои от най-големите компании плащат данъци върху съвсем малък дял от печалбите си – което означава, че работещите хора и малките фирми са принудени да покриват от джоба си това, което богатите и силните си спестяват. Увеличената данъчна тежест за онези, които не могат и не искат да крият данъци означава по-малко стимули за предприемачество и труд в цялата икономика.

Графиката показва тенденцията в приходите от данъка върху доходите на физическите лица и данъка върху печалбите на корпорациите в България през последните 12 години. От нея ясно се вижда кой носи товара на публичните услуги.

Като дял в общите данъчни приходи, корпоративните данъци са „олекнали” с 25% за периода 2003-2014 г. (Делът им през 2003 г. е 9.7%, а през 2014 г. е 7.3%). В същото време делът от данъчната сметка, който плащат физическите лица в България, е нараснал с 10%.

Ситуацията е още по-неблагоприятна за обикновения човек, тъй като ДДС и акцизите формират огромната част от данъчните приходи в България. С други думи, държавата се издържа от потреблението и от труда на малкия човек. Големите компании „минават метър”.

И какво чудно в това, щом днес думата по финансовите въпроси в нашата страна се дава на хора, твърдящи, че офшорните зони са благотворни за обществото?  И щом известни български политици определят данъците като „наказание за бизнеса”…

Позволете в тази връзка да ви представя новия блог TaxDog, посветен на данъчната справедливост. От последната публикация в него ще научите дали България е офшорка.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Икономики and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Работещите плащат данъчната сметка на бизнеса

 1. йордан says:

  Отново типично по левичарски: злите корпорации и добрата работническа класа.
  Г-н Събев – повечето хора живеем днес, в 21-ви век сме, настигнете ни, моля, поне като терминология.
  Чия собственост са тези дяволски изчадия, които плащат малки данъци ? Микро и малките предприятия дават 37% от добавената стойност у нас, а средният бизнес още 24% – общо 61.9%. Делът на МСП като бройка от общият брой предприятия е 99.8%.
  В микро и малките предприятия обикновено работят до двама човека, които са и роднини в общият случай. Т.е. техните заплати, които се облагат с данъци се плащат от същото това предприятие и печалба общо взето няма, та да я обложиш с данък и нея.
  За да плащаш ДДС трябва да харчиш, т.е. да разполагаш със заплата, получена от същите тези гадни капиталисти – опа, извинявайте – те фирмите бяха наши.
  Големият бизнес е този, който плаща относително по-малко данъци в сравнение с делът си в принадената стойност. Ама там имаме едни рашъни с рафинерия, която е все на загуба, имаме НЕК и ЕСО, имаме АЕЦ и държавни мини. Частните мини, за Ваше сведение, са изрядни данъкоплатци.
  Или Вашата идея е всичко да е собственост на държавата, та прихода от корпоративни данъци да изчезне съвсем ?

 2. Камелия says:

  Нищо ново в нашата мила родина !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s