По-малко емисии до края на века, повече търговия от утре

Срещата на Г7 в Елмау вдъхна надежда, че глобалните лидери най-сетне се заемат с глобалните проблеми. Но за всички болести се предписва само една рецепта – повече финансови пазари    

Съществено ограничаване на ползването на въглеводородни горива в енергетиката до 2050 г. договориха днес представителите на седемте най-силни западни икономики. Срещата на лидерите на Г7 в баварския замък Елмау започна с яростни протести на антиглобалисти, но е на път да се превърне в историческа за опазването на околната среда – тръби германската преса.

Съдейки по общото комюнике, което подписаха ръководителите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания, името „Елмау” надали ще се нареди до „Киото” или „Рио”. Конкретните решения са оставени на „протокол, друг правен инструмент или договорен резултат със силата на закон”, който ще бъде обсъждан през декември в Париж.

Все пак световните лидери потвърдиха, че ще следват стратегия за „големи намаления на глобалните емисии парникови газове с отказ от въглеродни горива в глобалната икономика до края на века”. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е успяла да убеди колегите си да се присъединят към заключенията на Междуправителствения панел за промяната в климата (IPCC) и да възприемат цел от 40-70% намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г., като начин да се удържи в границата до 2 градуса повишението на средната температура на планетата.

Заедно с това Г7 потвърди ангажимента си да предоставя след 2020 г. по 100 млрд. долара годишно – събирани с помощта на частни инвеститори, за смекчаване последиците от климатичните промени в Третия свят. Предлагат се два перспективни модела на климатично финансиране: а) застраховка срещу отрицателни ефекти от промяната в климата; б) частни инвестиции във възобновяема енергия в Африка и останалите развиващи се страни.

Германският „Шпигел” бърза да изтъкне, че родните застрахователни компании вече са в играта. Миналата година гигантът „Мюнхенер Рюкферзихерунг” е застраховал четири държави в Африка и е изплатил по три климатични случая 26 млн. евро – достатъчни, за да се помогне с храна на 1 млн. души или да се спасят от жадна и гладна смърт половин милион домашни животни. Целите на Г7 са застраховките да покрият 400 млн. души в бедните страни. ясно е кои ще са застрахователите, както и че те не са благотворителни организации.

Засилване на въглеродните пазари, въвеждане на експортни кредити, разширяване на балансите на банките за развитие и други методи за „мобилизация на частния капитал” са основните инструменти на Г7 в борбата им за запазване климата на планетата. Премахването на субсидиите за мръсна енергия се споменава, но съвсем мимоходом.

Канцлерът Меркел днес може би наистина има повод да празнува, тъй като е привлякла към каузата на опазването на климата традиционни скептици като Япония и Канада. Тепърва обаче ще видим как президентът на САЩ Барак Обама ще прокара в Конгреса обещанията, които е направил в компанията на другите световни лидери. Например, ще има ли сили да спре тръбопровода Keystone през Канада.

Без съмнение е положителен знак това, че световните лидери започват да дискутират решения за истинските световни проблеми, например климатът, гладът, болестите и развитието. Но инструментите, които те смятат да използват, обещават още от същото. Например логиката за справяне с екологичните проблеми е да се осигури повече икономически растеж – който несъмнено идва на екологична цена, за която явно ще е нужен още растеж, и така до края.

Още по-противоречиво е посланието за пълна подкрепа от страна на Г7 на споразуменията за свободна търговия като TTIP, TPP и TiSA (Споразумение за търговия с услуги). В официалната секция на срещата на Г7 в „Уикипедия”, от която лъха на официоз, темата „Свободна търговия” върви ръка за ръка с „Устойчив икономически растеж”.

Несъответствието между двете теми е сериозно, дори само защото по-големият обем на търговията изисква използване на повече горива за транспорт на стоки, съответно ще доведе до повече въглеродни емисии. Международната енергийна агенция в Париж например вече прогнозира скок на търсенето и цената на петрола след 2017-2018 г., когато се очаква споразуменията да бъдат подписани.

Междувременно, за да се тушира общественото недоволство срещу споразуменията за свободна търговия, които засягат теми, вариращи от стандарти на безопасност на храните до институции на демократичната държава, на публиката се подхвърля залъгалка с „големите климатични обещания”.

Тези т.нар. обещания, така както са предвидени, ще облагодетелстват основно частния капитал, притежаван предимно от Г7. Освен това климатичните мерки така или иначе ще бъдат предмет на договаряне в края на годината в Париж. В сблъска с интересите на БРИКС Г7 лесно може да намерят извинение, ако направят крачка назад.

Според различни оценки, общите разходи за организиране на срещата на високо равнище в Елмау достигат между 200 и 360 милиона евро. В различни протести в предишни дни са се включили до 40 000 души, били са блокирани улици. Критични германски политици описват срещата на Г7 в Елмау като събрание, на което се заявяват добри намерения, но не се взимат решения.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s