Първолаци в повече

Броят на самотните майки в София чувствително се увеличи тези дни. Нищо тревожно – просто дойде времето да се записват първокласници на училище. В точковата система за прием на училищата попадат и “специалните случаи” в семействата на децата. Майките, които не са сключили брак с бащите на децата си, печелят точки.

В основата на този толкова роден парадокс стои рядък за България демографски феномен – рязко увеличаване на раждаемостта в годините 2008 и 2009. По данни на Националния статистически институт, в началото на хилядолетието в България са се раждали по 70 хиляди деца годишно. През 2008 и 2009 г. с близо 80 000 живородени годишно по нашите скромни стандарти сме изживели истински бейби бум. Все пак разликата е почти 15%.

София има голям дял в това нарастване, но именно столицата изглежда най-неподготвена за създалата се демографска ситуация. В началото на XXI век в София са се раждали 15% от децата на България. През 2014 г. делът вече е 20.4%. В “бройки”, както мерят малките ученици, това е разлика между 10 000 деца в началото на миналото десетилетие и над 13 000 деца днес.

IMG_20150603_172541408А по средата на този период попада неочакваният бейби бум на 2008 г. и 2009 г. , когато в столицата са се родили общо почти 30 000 деца. Именно те тръгват на училище този 15-ти септември. Да добавим непрекъснатата миграция от по-малките градове в София и нещата стават малко “какво ще ги правим сега тези деца”.

Тъй като и ние сме родители на първокласничка, подадохме документи за записване в три сравнително близки училища. Приеха ни само в най-далечното от трите – благодарение на това, че там се разкри нова паралелка.

В съседното училище – онова, което е през една улица от къщи, бяхме седма резерва в списъка. Там са кандидатствали два пъти повече ученици, отколкото е приемът в паралелките. Е, после се освободи място и за нас, но вече бяхме подали документи в онова училище, което ни прие от първи път. В друго по-голямо квартално училище, хвалещо се с добра чуждоезикова подготовка, за има-няма 150 места са кандидатствали поне 500 деца.

Браво, значи училищата в квартала работят добре, но блъсканиците пред списъка с приетите така или иначе опровергават предположението, че тази страна ще се стресне, защото е най-бързо обезлюдяващата в света.

Винаги има варианти – да се договориш с директора, да отидеш в частно училище, но защо да става така. Оказва се, че при цялото плакане на политиците как нацията се топи, даже вицепремиер по демографията си назначиха, няма кой да помисли, че трябва да се намерят добри места за учене на малко повече деца в София.Untitled

А по-различно ли е с детските градини? По скромни оценки, пропускът на община и министерства да осигурят достатъчно и с добри условия детски градини в София създава частен пазар за 35 млн. лв. Тези пари се вадят от родители, които плащат данъци.

Да плашат по телевизията народа с демографска катастрофа нямат страх, но няма да вземат мерки да усвоят ползите за страната от едно позитивно и много рядко явление – мини бейби бума 2007 – 2009 г.

Нека управляващите не се притесняват, че ще трябва постоянно да мислят за повече деца. През 2020 г., когато ще тръгват на училище родените през 2013 г., ще са нужни поне 50 класни стаи по-малко, отколкото днес.

И да не кажете, че точковата система не работи. През 2000 г. делът на родените в законен брак софиянчета е над 70%. През 2014 г. е вече 49.8%.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Лични, Обществени, Родни and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Първолаци в повече

  1. Камелия says:

    Хубаво е че е имало бейбибум през 2008-2009 но ми се иска и за напред да се увеличава раждаемостта в България! Нужно е страната ни да стимулира раждаемостта на населението, както в Аляска,Сащ на всяко новородено се дават безвъзмезно 10 000 долара. Разбира се напълно съм наясно че за нашата страна е непосилна такава сума но има различни похвати в тази насока който успешно могат да се прилагат в България. Друг пример е Англия – част от продуктите за деца като дрехи и аксесоари не се облагат с данък, по този начин бизнеса свързан с детски продукти ще бъде улеснен и цените следователно ще са по ниски. Една от фирмите с качествени и ниски цени на детски и бебешки дрехи от която аз пазарувам е http://www.idividishop.com/bg/ но съм сигорна че с подрепата на държавата може още да се направи в насока стимулиране на раждаемостта на намаляване на цените на детски и бебешки дрехи и аксесоари!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s