Долу ЮНЕСКО!

„Там няма оригинални защитени видове, които не се срещат на друго място.” С този и други подобни аргументи спортният министър Красен Кралев се обяви за изграждане на нов кабинков лифт и прокарване на нови ски писти над Банско. Но с истината трябва да се съобразяват дори министрите. В Пирин има 18 вида ендемични растения – такива, които не се срещат никъде другаде по света освен в тази българска планина. Освен това там растат 17 български и няколко десетки балкански растителни ендемити. 40 вида са безгръбначните животни, които от целия свят се срещат само в Пирин. Това е достатъчно свидетелство за изключително биоразнообразие и дори не е нужно да споменаваме за невероятното пиринско богатство от птици и бозайници.

Министър Кралев обаче счита, че да се обяви цял Пирин за защитена територия преди 30 години е било грешка. Той също така твърди, че е направил проверка и изграждането на втори лифт „има съответствие с режима на строителство на ЮНЕСКО”. Все едно природозащитниците да кажат, че Пирин е недосегаем, защото в него бродят тигри и съскат анаконди. Ето каква е официалната позиция на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО: „(Сегашната площ на Националния парк Пирин) е минималната, за да може обектът да отговори на изискванията за Изключителна ценност”. С други думи, преразглеждане на площта на парка ще деквалифицира Пирин като световно наследство.

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура говори в прав текст за негативните въздействия от интензивното развитие на ски туризма и ги нарича „риск” за природата на Пирин. „Този обект на Световното наследство отдавна е подложен на натиск от туризма, най-вече заради изграждането на ски инсталации и ски писти… Развитието на туризма в и около обекта в миналото не е контролирано ефективно, включително някои зони, построени вътре в обекта, са нанесли значителни поражения…” Затова ЮНЕСКО съветва националната и местната власт да предпазят Пирин от аспирациите на ски индустрията и да гарантират опазването на планината, залагайки на естествената й хубост, а не на „спортни състезания и други неподходящи форми на развитие.”

За какво ни е това наследство, щом не можем да строим на него?! Долу ЮНЕСКО!

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Обществени, Родни and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s