Генератор на доверие

Това, което е нужно на България, е шок на доверие, заяви на скорошна лекция у нас американският професор по приложна икономика Стив Ханке. Шоковата доктрина препоръчва на правителствата да прокарват непопулярните си реформи сред населението светкавично и без милост към потърпевшите. Шокът е отдавна познат като радикална управленска практика, но използването му като средство за постигане на доверие изглежда е откритие на проф. Ханке.

„Шок” е дума с корени в старогерманските езици, която първоначално е означавала яростен сблъсък на тежковъоръжени противници. От началото на XVIII век тя започва да се използва и в смисъл на „внезапно и смущаващо въздействие в ума”. Някъде тогава се появява и значението на шокирам като отблъсквам, отвращавам. Шокови вълни, шокова терапия и шокови войски са изрази, развили се през XX век. Нито един от тях няма нищо общо с доверие.

Свикнали сме да мислим, че доверието е нещо, което се изгражда бавно, руши се бързо и трябват значителни усилия на минимум две страни за създаването му. Американският икономист, който у нас определено е по-популярен, отколкото в родината си, явно има друго виждане. Ако удариш някого достатъчно силно достатъчно пъти с нещо достатъчно тежко по главата – тоест ако му вземеш всичко, на което е разчитал, накрая той ще започне да ти вярва. Но вместо доверие по-удачно е Ханке тук да използва думи като хипноза или промиване на мозъци.

Стив Ханке е школуван боец. Бил е важен икономически съветник по времето на президента на САЩ Роналд Рейгън. Стив и жена му Лилиан се считат за едни от първите и най-влиятелни популяризатори на идеята за приватизация на държавните предприятия. Наричат го „баща на валутния борд в България”, макар по-запознати да поставят в тази роля дългогодишния директор на Международния валутен фонд Мишел Камдесю. Които и да са „бащата” и „майката”, чадото им е валутен режим от колониален тип, който вече 17 години ощетява българските производители, жертвайки интересите им в името на „доверие” в стойността на лева. Дотук това „доверие” е довело основно до задръстване на банковата система с депозити и – с помощта на най-ниския в света корпоративен данък, до отказ от инвестиции.

Освен изследовател и автор на книги Ханке управлява и много пари. През 1995 г., спекулирайки с аржентински държавен дълг, той постига световен рекорд за годината с 80% доходност на фонда „Торонто тръст”. При положение че именно той няколко години по-рано дава насоките за създаване на аржентинския валутен борд, а и поддържа тесни връзки с преизбрания точно тогава президент Карлос Менем, въпросът за конфликт на интереси е уместен. Въпреки всичко и тогава Ханке е хвален в консервативната аржентинска преса като „генератор на доверие”. Професорът по приложна икономика към Университета Джонс Хопкинс в Балтимор днес ръководи големия хедж фонд „Ричмънд оптимус”.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Родни and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s