Зелените ливади на Калифорния

Сушата в Златния щат нанася щети за милиарди. Ползването на подпочвени води ще се регулира

Няма валежи през последната седмица, в скоро време дъжд не се очаква – за пореден път съобщава официалната сводка. 2014-а е вероятно най-сушавата година в Калифорния за последните век или два. Според текущата климатична статистика на САЩ 82% от територията на тихоокеанския щат е в състояние на екстремна суша. Множат се съобщенията за пресъхващи водоизточници, за спорещи фермери, за селища без достъп до течаща вода.

В западните части на Америка продължителните периоди без валежи не са изненада. Но сушата в Калифорния през 2014 г. е различна. Загубите са по-големи от обичайното заради развития аграрен сектор. Интензивното селскостопанско производство дотук показва гъвкавост, като преминава към по-производителни култури и търси водна ефективност. За този бизнес от над $40 млрд. климатичните рискове все пак остават водещи.

Сушата в Калифорния привлича световното внимание и по ред други причини. На нея се гледа като на ранно предупреждение за бъдещия климатичен и воден стрес в развитите страни. Ефективните битови и бизнес решения в щата, често постигани с методите на пряката демокрация, са модел за адаптация към сушата, който може да се окаже по-приложим от мерките, вземани на национално ниво.

Озеленяване по калифорнийски

SONY DSCГубернаторът Джери Браун още през януари обяви извънредно положение във връзка със сушата и призова жителите на щата доброволно да намалят ползването на вода с една пета. Резултатите не бяха окуражаващи – оказа се, че консумацията през май всъщност е нараснала с 1%. В средата на лятото мерките за пестене на вода станаха задължителни, определена бе глоба от 500 долара дневно.

Поливането на ливади в Калифорния вече е позволено само два дни в седмицата, изтичане на вода извън напояваната площ не се допуска. Има забрана за миене на автомобили в домашни условия, освен ако маркучът не е снабден с ръкохватка за спиране на струята. Преустановено е миенето на странични улици, ще работят само фонтани със затворен воден цикъл. Фокусът на мерките не е случаен – в някои окръзи половината от битовата вода се ползва от ландшафтната инфраструктура.

На пръв поглед забраните не са радикални, но те посягат на важен културен стереотип, част от американската мечта – зелената ливада пред дома. При сегашните температури и цени на водата изумруденият цвят на тревата е все по-трудно постижим. Това отвори странна бизнес ниша: вместо да се напояват, все повече зелени площи в Калифорния се оставят да изсъхнат и изгорялата трева се боядисва със зелена боя.

Подобна услуга за типична домашна ливада струва около 150-200 долара, като процедурата по „озеленяване” трябва да се повтаря от два до четири пъти годишно. Разходите за поливане в момента са доста по-високи. С боя по ливадата се избягва опасността от глоба, включително за недостатъчно поливане. Кафявата трева се приема за неизряден външен вид на имота и някъде „билетчета” от по 500 долара се плащат също и за това.

Избралите боята получават като бонус убеждението, че пестят вода, тоест правят нещо за околната среда, което в Калифорния не се счита за маловажно. На пазара вече се предлагат десетки видове бои за ливади, например с изцяло биологични пигменти или с наторяващи съставки, а и с различен от зеления цвят. Боята изсъхва за час и се рекламира като безвредна за хората и за домашните любимци.

Практиката да се боядисват тревни площи всъщност не е нова. Преди години така се поддържат голф игрищата във Флорида. Също и в Калифорния по време на краха на имотния пазар за продавачите е по-изгодно да боядисват, вместо да напояват тревата пред пустеещите къщи. Но в момента напливът е необичаен. Дейвид Бартлет, собственик на бояджийска фирма, споделя пред регионалния „Сакраменто Бий”, че по-рано е получавал до 10 поръчки за ливади месечно, а сега – няколко дневно. Някои се дразнят от кафявия цвят, други искат да спестят от глоби, трети – да продадат къщата си по-изгодно. „С какво боядисването на коса е различно от боядисването на ливада?” – аргументира се предприемачът.

Колко струва безоблачното бъдеще

Исторически спомен за снежни върхове

Исторически спомен за снежни върхове

В скорошно изследване специалисти от Калифорнийския университет Дейвис изчислиха щетите от сушата през 2014 г. на база обема вода, от която аграрният сектор на щата ще се лиши. Общата загуба е 2.2 млрд. долара. 1750 кв.км площи ще останат незаети. Намалелият с 8.1 млрд. куб.м отток на повърхността отчасти се компенсира с ползване на подпочвени води, но енергията за изпомпване от своя страна струва близо половин милиард долара. 17 100 души ще загубят сезонната си работа заради сушата тази година.

И в други години селското стопанство в Калифорния е свивало обема си по климатични причини, включително са действали забрани за градско напояване. Но климатолозите твърдят, че този път тенденцията е особено изразена. Предните две години бяха по-сухи от обичайното, статистическите функции обещават същото до 2016 г. Нови милиарди ще се добавят към щетите от сушата, включително заради увеличаващите се горски пожари.

За загубите скоро може да се наложи да използваме различни мерни единици. В изданието на Американското метеорологично общество наскоро бе публикувано изследване, което изчисли вероятността през XXI век в югозападните щати на Америка да се разрази суша, която да продължи десет години: резултатът е над 80%. Вероятността за „мегасуша”, траеща 35 години, се оценява на 20-50%. Предишните епохи познават Калифорния като много по-безводно място.

Основания за подобни страхове вече има. В момента „Шаста”, най-големият язовир на щата, е запълнен само 29% от капацитета си. В други водохранилища като „Ню Мелонес” и „Сан Луис” има още по-малко вода. В резултат на усилена експлоатация на подпочвените води вече пресъхват кладенци в Централната долина. Щетите за пътища и тръбопроводи поради слягания на земни маси след изпомпването на водата се измерват в милиарди.

Щатът Калифорния отдавна се опитва да наложи общи правила за регулация на водния сектор, но дотук среща съпротива от фермерите. Тревожните условия в последните месеци оправдаха въвеждането на скъп план за справяне със сушата, в рамките на който фермерите вече не може да защитят старата си привилегия да черпят вода, без да се отчитат. След пет години собствениците на кладенци ще трябва да монтират водомер и да плащат, ако дърпат повече.

Според конституцията на Калифорния всеки заем от името на щата на стойност над 300 хил. долара първо трябва да бъде одобрен от две трети от местния конгрес, след което гражданите да потвърдят, че са съгласни. Политиците вече се споразумяха и през ноември паралелно с щатските избори калифорнийците ще гласуват нова водна облигация на стойност 7.12 млрд. долара. Голяма част от тази сума по искане на републиканци ще отиде за строителство на два нови язовира, за които не е ясно дали ще се изплатят. Водната реформа си заслужава цената: в сухи години 60% от водоползването на Калифорния идва от подпочвения слой.

Приемането на облигацията и на регулацията за водите още не е гарантирано. Почти всички валежи в Калифорния падат от ноември до март. Често няколко пороя делят сухата от обилната година. Ако през следващите седмици небето се отвори и язовирите отново се напълнят, данъкоплатците може да не погледнат с добро око на плана да се тегли многомилиарден заем за следващите 40 години. Ангажиран фермер се шегува: „Дано сушата продължи до ноември!”

Оцеляват производителните

SONY DSCИкономиите в бита са важни, но 80% от потреблението на вода в Калифорния са за сметка на селското стопанство. Калифорнийците осигуряват две трети от плодовете и ядките и една трета от зеленчуците на САЩ, а и много месни и млечни продукти – стотици артикули храни. Земята тук е твърде скъпа, за да се гледат зърнени и технически култури. Също и ягодите и доматите на някои места вече не отговарят на изискването за по-висока производителност. Калифорния постепенно изоставя едногодишните култури и се ориентира към трайни насаждения.

Бадемите са сред най-важните калифорнийски култури, като тук се събират 82% от световната реколта. През тази година по данни на големия производствен кооператив Blue Diamond се очаква да се произведат 950 хил.т бадемови ядки – двойно увеличение за последните 10 години. Интересно е, че ръстът на предлагането не понижава цената, напротив – световният пазар е готов да приеме и допълнителни количества от ценната култура.

Освен бадеми, шамфъстък и авокадо в Златния щат се гледа и много грозде. Калифорнийските вина се приемат добре в чужбина, макар местните винарни да имат предостатъчно поръчки от бързо растящия американски пазар. Само че посочените скъпи култури, които изискват технологии за отглеждане и преработка и създават висока принадена стойност, не са устойчиви. Те са водоемки и не могат да се самоподдържат: зависими са от намесата на човек. Нуждата от постоянно подаване на вода ги прави уязвими, още повече по време на суша.

Експертите от UC Davis предлагат като дългосрочна политика да се засили възможността за „доброволна търговия с вода между желаещи страни”, при спазване на екологични изисквания. Тоест този, който има в кладенеца си, да може да продаде на онзи, който няма. На практика и в момента има свободен воден пазар, улеснен от гъстата мрежа акведукти, тръби и канали, организирана около големия воден трансфер от север на юг. Високите върхове на Сиера Невада в Северна Калифорния, получили през последната зима само 20% от обичайната си снежна покривка, осигуриха по-малък отток през плодородната Централна долина към сухия урбанизиран юг, което увеличи ролята на „помпите”.

Притеснените потребители на много места ще спечелят, ако към силно развитата система от стотици комунални доставчици се включат и малките водоизточници. Щатският пакет мерки за водата също насърчава на първо място локалните решения. Има обаче и проблемни региони, където вече се раздава хуманитарна помощ от бутилирана минерална вода. Обитателите на поселище с над 300 къщи в окръга с пресъхнало езеро Туларе от месеци нямат течаща вода и си мълчат, за да не им вдигат наема. Оскъдицата е неизбежен страничен продукт на пазарния ред.

Водният сектор в Калифорния все още не е балансиран. Водата, която се икономисва с капково напояване на лозя и овощни градини, често се губи в полета с люцерна. Фуражът се сее, тъй като цената му е висока заради търсенето от животновъдите и експорта на прясно сено в Азия. Люцерната осигурява по-бърз паричен поток, но с нея се изнасят и 380 млн. куб.м вода годишно.

„Историята на Калифорния е история на вода и железници” – обобщава Джак О’Конъл от центъра за развитие на международната търговия в град Сакраменто. Технологичната съставка на прогреса е в постоянно движение: информационните технологии, концентрирани в Силициевата долина, днес играят сходна роля, каквато влаковият превоз имаше в ерата преди интернет. Водата остава основен ограничителен фактор. Колкото по-находчиви решения за справяне със сушата намира едно развито общество, толкова по-ясно е, че в уравнението на икономиката и живота няма какво да замести водата.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s