Оскверняват Яйлата

IMG_7987Една снимка струва повече от хиляда думи. Датата е 26.04. “Ремонтират” ранновизантийската крепост на Яйлата. Тази местност, разположена на север от нос Калиакра, по принцип е Национален археологически резерват, освен това като изключително ценно местообитание попада под строг режим на екологична защита.

От няколко години община Каварна натиска за проект по оперативна програма “Регионално развитие”, който да превърне Яйлата в „модерна туристическа атракция”. По него през миналата година са разплатени 745 хил. лв., целият проект е на стойност 2.2 млн. лв. Стените ще се надградят до 6 м. височина, за да се впечатлят прииждащите туристи. Какво толкова, че новите камъни са различни на цвят и покрай „реставрацията” се мачка уникалната растителност.

На това начинание на кмета на община Каварна Цонко Цонев не е правена ОВОС, нито пък са спазени законовите изисквания за разкопки преди „експонирането” (и това – в археологически резерват). Общият вид на бъдещата Яйла се пази в тайна от обществеността. С железните колони на втората снимка явно се прави опит за укрепване на скалната църква на Св. Константин и Елена под платото, на първата тераса. Безкрайно нескопосан. Picture 034

През последните години туристическият интерес към Яйлата значително нарасна. Но това място не е за „атракция”. Тук хората хилядолетия наред са идвали да се зареждат, да се молят. Човешкото присъствие на Яйлата трябва да е внимателно дозирано. Виждаме пораженията, но все още има какво да се спре.

IMG_7999

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Обществени, Родни and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Оскверняват Яйлата

 1. Nadejda says:

  Заменят ломени камъни с дялани?!

 2. 5ko says:

  тези ниши – храм се срутиха преди 4-5 години и така стои, освен че е грозотия, не може и да се влезе в тях, което е най-тъпото, не знам вие успяхте ли…
  а иначе взимат вход и доста пари се правят, българи, румънци , руснаци, коли, автобуси, всякакви…

  • анонимен says:

   Много силни приказки по отношение на посещаемостта някога заставали ли сте за ден за да преброите колко хора влизат? Направете това упражнение и пак ще си говорим това не ви е Нос Калиакра не се заблуждавайте !

  • 5kovica says:

   5ко, явно само си чувал…

 3. Лола says:

  Заменят каменен градеж с тухли газобетонки.

 4. shmatka says:

  Важното е да се “усвоят” парите и после да се късат билетчета… Но нещата са много по-дълбоки и в тях сериозно е замесен Европейския съюз…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s