Плененият кораб

Пред зеления кораб на „Грийнпийс” на варненската Морска гара се беше извила дълга опашка. Въпреки мрачното мартенско време, стотици искаха да се качат на борда на Arctic Sunrise, който бе обявил ден на отворени врати. Приятелят ми Жерар, предвидлив като истински морски вълк, тихомълком ми бутна бутилка ром в ръцете. „Какво плаване без ром? Пък и помага срещу морска болест”, усмихна се той и под завиждащите погледи на потропващите в студа малчугани аз се прередих и поех нагоре по мостика с думите „С екипажа съм”.

За продължилото седмица плаване от Варна до Цикладските острови разказах в репортажа „За да остане риба в морето”. Подробности от живота на Arctic Sunrise – бившият китоловен кораб, изкупващ грехове със служба на „зелените пирати”, там спестих. От една страна, исках да се фокусирам върху каузата на пътешествието: подкрепа за дребното рибарство в Европа. После, не е учтиво да разказваш пикантерии за хора, оказали ти гостоприемство. Но нямаше и кой знае какво за разказване. Екипажът, общо взето, монотонно изпълняваше задълженията си.

Трима от Arctic Sunrise, с които се запознах тогава, днес лежат в руски затвор, обвинени в хулиганство. Затова искам да споделя като очевидец: не просто не видях хулиганство и наркотици – никой от екипажа не пожела да гаврътне и чаша ром с мен. А отношенията бяха дружески и напитката качествена. Не твърдя, че „зелените” са трезвеници, но на стената на социалната каюта, нарича се „лаундж”, висеше заповед от капитана, касаеща употребата на алкохол. Да консумира имаше право само онзи, който е свършил смяна и се е оттеглил за почивка и сън. Капитанът –  енергичен дребен италианец, бе заковал дневната дажба на максимум 40 грама „спирт” или пет малки бутилки бира. При така поставения въпрос всички предпочитаха бира: домакинът пълнеше хладилника в пристанищата с местни марки и хората примерно записваха в тетрадка всяка отворена бутилка.

Дори пролетното ухание на гръцкото море не накара екипажа да се разпусне отвъд позволеното в нощ, когато бездействахме на котва край остров Андрос. Наистина, наоколо имаше журналисти и със сигурност „Грийнпийс” са внимавали за реномето си, но колко повече биха внимавали, когато половин година по-късно те „атакуваха” руската петролна платформа в Печорско море. Руските спецслужби на 18-ти септември арестуваха в международни води кораба и задържаха на него 28 активисти и двама журналисти. Преровиха ги и не откриха нищо компрометиращо, накрая разбиха корабната аптечка и нарекоха болкоуспокояващите „наркотици”.

За седмица на борда на Arctic Sunrise, а в тясното корабно пространство тайни трудно се пазят, не само не видях наркотици – нищо не наруши представите ми за ред и порядък. Екипажът явно съзнаваше, че харчи подарени пари и се стараеше да бъде на нивото на идеята „Грийнпийс”. Утрото започваше с чистене, следваха яростни тренировки. „Старите кучета”, сред тях няколко красиви жени, се упражняваха да спускат моторни лодки в открито море и плавно да ги доближават и отдалечават от корпуса на кораба. И аз се повозих на червените лодки, които накараха персонала на платформата „Приразломная” да извика командосите.

Каюта за съвещания с черна дъска. Голяма библиотека, към която очевидно редовно се посяга. Стотици филми и сериали, гледани до втръсване (в открито море интернетът е бавен и скъп). От тавана на лаунджа висят няколко добре настроени китари. Филипински майстор готвач – има защо да чакаш часа за вечеря. Неприкосновено време и място за медитация. Красиви индиански символи, изрисувани из ъгълчетата на трюма. Дружески разговори с лица от всички раси на теми, вариращи от геополитика до рецепти за домашно сирене. Млади по душа хора, изповядващи планетарна философия и търсещи самопознание – това видях.

След новината за ареста на Arctic Sunrise, поисках да напиша възмутен текст на руски в подкрепа на „Грийнпийс”, с който да атакувам руските социални мрежи. Сякаш по-добре, че се въздържах: ами ако с него навредя на пленниците?  Междувременно се зачетох из руските форуми, за да разбера какво е общественото мнение. Запознат съм с руския национализъм, но пак се учудих: руският интернет сипе злостни обиди и закани върху чуждестранните „зелени терористи”.

Държавата Франция през 1985 г. потопи кораб на „Грийнйпийс” и отне човешки живот, тоест агресивният подход на Москва не е чак толкова учудващ. По-страшна е нагласата на самото руско общество към теми като свобода, природа и мир, която лъсна с ареста на „Изгрев над Арктика”. Дано греша, но временните мъки, причинени на смелите моряци, с които се запознах по време на невинното ни плаване из Черно и Егейско море, няма да са безплатни за Русия.

Канадецът със сини като морето очи Пол, сърдечният французин с испанска кръв Франческо, майтапчията Йън, който на кокни твърдеше, че двигателят на кораба се казва Памела – дръжте се, момчета! Благодарение на вас, на тридесетте пленници на Русия, светът научи за екологичната заплаха, надвиснала над Арктика.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални, Лични, Обществени and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s