Старци срещу майки

Нов доклад от Световната банка препоръчва да намалим с пъти отпуска по майчинство, да увеличим осигуровките, да се пенсионираме след 65 г., да закриваме болници – и да разкъсаме връзките на семейната взаимопомощ  

Призракът на Дянков продължава да броди из страната, несмущаван от дружната анатема на политиките на бившия финансов министър. Нов доклад от Световната банка, посветен на застаряването на населението в България, олицетворява всичко онова, заради което отчаяните хора излязоха на площадите през страшния февруари. Този документ, поръчан още през октомври 2012 г. от тогавашния министър Симеон Дянков, беше представен преди седмици и пожъна внимание, тъй като обществото ни с право е чувствително към демографската проблематика.

За пореден път българите чрез медийните публикации получиха възможност да поклатят угрижено глава, че страната ни е най-бързо застаряващата, че скоро всеки работещ ще трябва да издържа един пенсионер, че продължителността на живота е ниска, а пенсионната система – продънена. В сянка останаха политическите препоръки във вътрешните страници на доклада. Световната банка предлага, меко казано, спорни мерки за противодействие на задълбочаващата се демографска криза: например рязко да намалим отпуска по майчинство и едновременно с това да накараме бабите да работят до дълбока старост. Този път не е достатъчно да премълчим за неудачните препоръки. Истина е, че изпитваме крещяща нужда от демографски политики – но само от такива, които имат за цел оцеляването на нацията, а не бизнес и печалби.

Поръчай си съвет

Докладът „Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението. Възможни варианти за България” не търси само ревизия на разходите в публичния сектор. Той призовава за дълбоки промени в обществото, поразително съвпадащи с възгледите на министъра с 15 годишен стаж в Световната банка Симеон Дянков. Трудът оставя впечатлението, че негативното демографско развитие е не толкова заплаха за България, колкото интересна бизнес среда. Поразително е, но обстоен доклад, посветен на дългосрочните проблеми на застаряването, дори не споменава за мерки за насърчаване на раждаемостта. Напротив: той предлага решения, които допълнително биха стресирали майките.

Световната банка е огромна институция и нейните експерти са с различни нагласи. Дянков без съмнение е знаел към кого да се обърне, за да получи съвета, който желае. Това е повече от подозрение. В интервю от април 2013 г. („България плаща за сигурност двойно повече от Европа”) вече уволненият вицепремиер препоръча на България анализ на разходите перо по перо спрямо средните европейски; където има по-съществени различия, те да се заличат. Конкретното му предложение бе част от парите за сигурност и отбрана да се пренасочат за здравеопазване. Абсолютно същият подход със същите изводи прилагат експертите от СБ в обнародвания половин година по-късно доклад. Тоест Дянков и експертите са си взаимодействали по изготвянето на доклада.

Дали Дянков е поръчал конкретни изводи на Световната банка, или Световната банка е поръчала Дянков, е въпрос от типа „кокошката или яйцето”. Фактът е, че бившият министър можеше да намери в текста подкрепа за непопулярните си идеи. Например за още по-ревностна пенсионна реформа: СБ иска от българите да се пенсионират след 65 години, а размерът на пенсиите да не се пипа. Препоръчват ни рязко да намалим отпуска по майчинство, което, ако не друго, е смазващ аргумент срещу исканията за още пари през втората година след раждането. Показателно е и кога точно е възложен докладът: от октомври до юли, когато трябваше да са следващите редовни избори, има достатъчно време за изследвания и анализи. Министерството на финансите се е опитало да се въоръжи с аргументи срещу щедри предизборни обещания. Събитията поеха по друг път, но тежките съвети остават в ръцете на всеки, който иска да… реже.

За съжаление, това „държавническо” мислене далеч не е само Дянково. Етикетът „неолиберализъм” напоследък се поизтърка, но привържениците на този конкретен тип антисоциална политика продължават да са гласовити и влиятелни. Те пледират за пълна ненамеса на държавата в стопанските отношения – но същевременно настояват държавата да осигурява печалби за частни фирми, изпълняващи публичните услуги, от които държавата е била принудена да се откаже. В този конкретен случай, пред лицето на застаряващото население, от хазната се очаква да субсидира фирмите, грижещи се за стари хора, както и да плаща частните ясли за децата на изпъдените на трудовия пазар майки.

Експертни абсурди

Нужно е подобрение в харченето на държавни средства и Световната банка без съмнение ни дава някои ценни съвети. Експертите например изчисляват, че на 103 по-слабо посещавани български болници се падат само 5% от болничните престои. В страни с напреднала консолидация на здравните услуги се счита, че 13 пациенти дневно е минимумът за малка болница за активно лечение. У нас обаче 192 от общо 275 болници изписват по-малко. Сравнението е многозначително, но е добре да се преведе и на езика на широката аудитория: закриване на лечебни заведения.

Действително, у нас навсякъде има несъответствия със световните стандарти: масово не се плащат осигуровки, циганското население е многобройно, средните доходи чувствително изостават. Всичко това прави неубедителни решенията, които се базират на (все по-спорни) теории и не държат сметка за реалността. Докладът на Световната банка изобилства с такива решения.

Така например, закриването на маргиналните училища се посочва като добър пример, който евентуално да бъде последван при болниците – но се пропуска, че село без училище замира и в крайна сметка проблемите на застаряването стават още по-остри. Твърди се, че образованието води до по-ниска раждаемост: но нали то води и до по-ниска детска смъртност, която за България е упорит и сериозен проблем? Франция и САЩ, страни с висока раждаемост, не са необразовани. Някои моменти в доклада будят искрено недоумение: на една страница се казва, че хората в България трябва да останат на трудовия пазар до по-късна възраст, на следващата – че възрастовият състав на учителите, половината от които над 50 г., бил сериозен проблем. И двата извода са валидни, но изискват различни политики.

Много спорна тема са спестяванията за пенсия. За хората би било най-добре, ако надеждите им за осигуряване на старостта са извън осигурителната система, тъй като и трите й стълба са гнили. Солидарният стълб заради демографията и ниските ни доходи се подпира от държавата, но това явно не е по вкуса на СБ. Вторият и третият пенсионен стълб – задължителното и доброволното частно осигуряване, са дори още по-зле. Доходността им е нищожна и се множат подозренията, че съществуването им не е в интерес на осигуряващите се. На този фон Световната банка невинно напомня, че отчисленията от заплатите в абсурдния „задължителен частен” пенсионен стълб след 2017 г. трябва да се увеличат до 7%. Нещо повече, тя сериозно предлага да се въведе универсална пенсия за всички българи в размер на 120 лв., а който иска повече – да чака от частните пенсионни фондове.

Най-строго е отношението на Световната банка към нашите баби. Цитирам по английския текст: „Възможна причина за ниската заетост сред възрастните жени е грижата за внуците, оказвана от бабите. Ако на тези жени се даде достъп до повече икономически възможности, това може да има позитивни ефекти върху здравето, образованието и храненето на децата…” Я виж, Световната банка знае поговорката „Много баби – хилаво дете”. Ако бабите спрат да тъпчат децата с нездравословни палачинки, добре, но какво правим, щом междувременно майките по съвета на Световната банка са се върнали на работа преди сегашните „разточителни” 410 дни отпуск? А в страната все още няма нито хубави и достъпни детски ясли и градини, нито доверие, че въобще си струва да се гледат деца в тази държава-мащеха.

Бунтът на кърмачките

Макар че повечето журналисти се задоволиха с разпратеното прессъобщение, в което се говорят предимно общи приказки, още втората заръка в текста на същинския доклад гласи: „Да се намали задължителния отпуск по майчинство от сегашните 410 дни на нещо по-близко до препоръчителния от МОТ минимум от 98 дни”. Това интересно предложение към най-бързо обезлюдяващата страна в света не касае далечното бъдеще, а било „спешно политическо действие”. Затова попитах майките какво мислят по въпроса. Попитах ги по най-простия начин: започвайки във форума на „БГ Мама” дискусия със заглавие „Режат ни майчинството”. Темата не може да конкурира форумите за кърмене или детегледачки, но предизвика интерес и за броени дни привлече 300 коментара, повечето от които задълбочени. МФ е добре дошло да се възползва от този социален експеримент.

Раждането на дете е дълбоко лично, комплексно решение и парите и държавата не му влияят особено – за това сякаш са съгласни всички интернет майки. В същото време те изтъкват, че решението за второ и трето дете се взима далеч по-трудно. Именно това трудно решение би спряло демографското пропадане, а тук срокът на отпуска и размерът на обезщетението може да е решаващ. Ето някои извадки от дискусията, които дават известно впечатление за общото настроение: „За нас е приоритет добруването на децата, за Световната банка – това на работодателите”; „Световната банка не може да има решаващо мнение у нас, защото управляващите трябва да се съобразяват с нашите условия и нашите интереси”; „Ако слушаме въпросните препоръки, обричаме на смърт българския етнос”; „Връщането на майките на работа всъщност може да излезе по-скъпо на бюджетите на държава, общини и осигурителни фондове”; „Интересно как орязването на майчинството ще насърчи хората да раждат деца”.

Апотеозът е: „Държавната политика трябва да се погрижи за всяко, абсолютно всяко дете, родено тук, за да я има въобще държавата след две десетилетия”. Когато майките говорят, журналистите и финансистите мълчат. Един само коментар: Световната банка изглежда не се грижи особено и за интересите на българския работодател, тъй като освен всичко друго тя подмята да повишим и осигуровките, тоест разходите за труд. Общо взето, банката показва симпатия само към балансирания бюджет на НОИ, тоест към международните кредитори.

Би било забавно да видим как някой от авторите на доклада би обосновал пред БГ майките фалшивата си загриженост за квалификацията им, прозираща в следния текст: „Дългите периоди на отпуск по майчинство може да имат непреднамерени отрицателни последици за майките”. Та нали всяка майка е свободна да се откаже от своя отпуск? В интерес на истината, трудно е да повярваме, че някой политик би се самоубил, посягайки на единственото достойно социално завоевание на българските семейства. По-скоро, докладът е предвиждал да спре по-нататъшните майчински искания, както и да „обере” народния гняв, като направи по-приемливи други мерки, например замразяването на пенсиите.

Да влязат циганите

Българските демографски перспективи вече не са реалистични без циганите. При тях заетостта е значително под средната за страната, но те вече формират между 10 и 20% от новата работна сила. Напълно справедливо, експертите от Световната банка считат, че трябва да се възползваме от циганския трудов ресурс, ако искаме да се задържим над повърхността. На преден план излиза Сизифовата „ромска интеграция”. Вероятно тя не би била толкова невъзможна, ако в играта бяха позволени някои по-силови хватки, например трудови войски. Световната банка би оказала неоценима услуга на българските общество и икономика, ако бе дала някой подобен, работещ съвет, но получаваме само констатации и банални предписания.

Според собствено изследване на СБ, 33% от младите българи учат след средното си образование – но само 6% от турците и 0% от циганите. Средно образование завършват 59% от българите, само 21% от циганите „изкласяват”. Поне в скоро време няма да изпитаме недостиг от неквалифицирана работна ръка (ама може да поскъпне). Ценно предложение в доклада е училището да бъде задължително до 16 г.: изследванията показват, че 91% от циганчетата ходят на училище до сега задължителните 15 години, но през следващата година, оставени на „доброволни начала”, близо една трета от тях отпадат.

След като е уместно да се правят етнически образователни стратегии, защо те се възприемат за табу в сферата на раждаемостта и социалната политика? Властта потрива ръце да среже редките привилегии на българската майка, но подвива опашка, щом стане въпрос за източването на социална помощ от професионалните майки, гледащи половин дузина деца в нехигиенични условия. България може да приложи ред хитри мерки, които не нарушават човешки права: например размерът и срокът на отпускане на помощи за гледане на дете да зависят от образованието.

Общо взето, циганският въпрос в разглеждания доклад е повдигнат и за пореден път не е дадено предложение за решението му. Явно той е твърде деликатен – но не е ли още по-деликатна сферата на семейните взаимоотношения, в която експертите се месят толкова грубо? Те препоръчват на българина да не разчита на семейството си в немощните години на старостта. Това може да го каже само някой, който не е положил и капка труд да ни опознае: за днешния българин идеи като държава, вяра и език бледнеят пред семейството, тоест децата. Интересно дали авторите очакват и от т.нар. роми също да спрат да разчитат на семейните и роднинските връзки и да положат упованието си в ръцете на капиталовите пенсионни схеми.

Лисицата за здравето на кокошките

Съмненията в конкретни проекти или документи на Световната банка не са задължително белег за войнстващ национализъм. Бившият главен икономист на банката, нобелистът Джоузеф Стиглиц, не бе съгласен с политиката й и я напусна през 1999 г., след което написа: „Често ме питат как умни и дори гениални хора могат да измислят толкова лоши политики. Постоянно се поразявам колко овехтели и несъответстващи на реалността модели използват икономистите във Вашингтон”.

Преходът от тоталитаризъм към пазарна икономика, осигурен в теоретичен и идеологически план и от Световната банка, бе демографски провал. Населението на Източна Европа намаля с 2.6% през периода 1990-2011 г., за България спадът е 7.3%. Това не може да се обясни само с миграция: икономическите успехи, където ги има, са за сметка жизнените сокове на нациите. Затова да не се предоверяваме на банката по въпросите на демографията. Проф. Кръстьо Петков обобщава: „Техният модел, приложен в бедна страна, доведе до криза в пенсионната система. Сега казват: застаряването на населението в България е фактор, който ще се отрази и на публичните дългове, и на икономическия растеж. Та нали преди 12 години трябваше да се започне точно оттам? С елементарни демографски прогнози.”.

Трудът на експертите все пак няма да отиде напразно, ако си дадем сметка за няколко неща. Първо, нивото на масовата журналистика у нас е такова, че за един доклад могат да се напишат стотици дописки, без никоя от тях да вниква в същността му. Второ, как се управлява едно население? Като се принуждава да преглъща горчивите хапчета под заплахата от още по-страховити инжекции. Трето, обществото ни е не само късопаметно, но и обръгнало на заплахи. Само седмица след като пророкът проглуши ушите на народа, Ниневия отново яде и пие и нехае за идващото бедствие. Царят, тоест политиците, отново могат да си отдъхнат.

Дългосрочният демографски проблем на България не е това, че ще имаме твърде много старци: от официалните прогнози на НСИ се вижда, че хората над 65 г. през следващия половин век няма да нараснат чак толкова като брой. Диспропорцията, водеща към застаряване на населението идва от твърде малкото деца, които се раждат. Да, нужна е бърза адаптация на социалната и пенсионната системи и на бюджетното планиране заради задаващата се демографска криза след излизането на бейбибумърите на пенсия. Но истинският проблем на застаряването си остава липсата на достатъчно деца. За него Световната банка – толкова обстоятелствена, щом стане дума за „рязане” на социални придобивки или прехвърляне на публични услуги към международни корпорации, мълчи.

Сп. ТЕМА

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Обществени, Родни and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Старци срещу майки

  1. Много добра статия! За мен Световната банка (между другото, това наименование все още ме удивлява, но не искам да се отклонявам) е най-циничната международна институция. Даже не си правят труда да го крият. Мисля, че може да се сравняват по този показател само с IWC (Международна китоловна комисия) с чието мълчаливо съгласие Япония (те са “първенци”), Норвегия, Дания и Исландия продължават да убиват китове под прикритието на т.нар. “научно-изследователски лов”. Но там става дума за китове, колкото и да са важни те (макар, че главния проблем е повече алчността и цинизма), а в случая със СБ – за хора, но основния проблем е същия. Когато стане въпрос за СБ и влиянието й в България, някои хора говорят за геноцид върху българите и макар, че според мен това е пресилено, мисля, че имат основания да го твърдят. Според мен истината е (както казва и автора на статията), че СБ се вълнуват само от интересите си (т.е. от парите си), а това как защитата им ще се отрази на някакви си българи (които нито са много на брой, нито са голям пазар), въобще не ги интересува.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s