Откраднаха слънчевия бизнес на хората

Представите за Великобритания са свързани по-скоро с безкраен дъжд, отколкото със слънце, но през последните седмици времето на Острова е необичайно топло и слънчево – и производството на соларна енергия процъфтява. Според данни на правителствените служби и на индустрията, цитирани от Guardian, на 23 юли от фотоволтаични панели са произведени рекордните 16 000 мегаватчаса, което е над 2% от консумацията на електричество в страната за деня, при само 9900 MWh от вятърна енергия.

За разлика от България, където повечето соларни панели са инсталирани в големи паркове и са собственост на едри инвеститори, във Великобритания почти всички от 450-те хиляди соларни инсталации са монтирани на покривите на жилищни сгради. Счита се, че общият им капацитет е 2.7 гигавата, т.е. значително повече от атомна електроцентрала с мащабите на АЕЦ „Белене”. В светлите часове на деня, когато британските соларни панели работят с пълен капацитет, те формират 6% от националното електрическо производство.

Германия е отишла много по-напред. Там са инсталирани 1.3 млн. соларни панела, които на 7 юли покриха 40% от дневната консумация на ток на „икономическия мотор на Европа”. Според експерта Алън Симпсън, само след 10 години много германски градове ще са напълно енергийно независими и общините ще поемат контрола над електроразпределителните мрежи от частните енергийни компании.

Проблемът на Германия е, че по обяд производството от соларни панели е вече твърде голямо, затова новите инсталации се монтират така, че да гледат на запад, а не на юг, за да се улавят слънчевите лъчи в течение на целия ден и така да се балансира производството.

Симпсън, който е проучвал на място германската соларна индустрия, твърди, че през 2017 г. соларната енергетика във ФРГ ще постигне „мрежов паритет”, т.е. ще може да произвежда електричество по цени на едро. В момента цената на слънчевия ток е само 10 евроцента на киловатчас, но скоро ще се понижи още повече и ще достигне цената на тока от конвенционалните електроцентрали.

В слънчева България цената, по която Националната електрическа компания изкупува енергията от фотоволтаичните инсталации, доскоро беше 70 ст. за киловатчас без ДДС. От 01.07.2012 г. цената за малките покривни панели стана 40 ст., а за големите мощности над 10 MW – 23.6 ст. (28.32 лв. с ДДС).

Независимо че преференциалните цени у нас сега са съпоставими с европейските, правителствата на тройната коалиция и ГЕРБ сключиха неизгодна за обществото сделка със соларната енергия. На първо място, защото вместо да популяризират инвестициите на домакинствата в соларни панели, те позволиха този бизнес тихомълком да премине към големите, често свързани с властта инвеститори.

Сега, за разлика от Западна Европа, преференциалните цени отиват не в домакинствата и в общините, а в олигарси. Не по-малко вредно е, че преждевременният соларен бум, свързан със задължително изкупуване на по-скъпа от конвенционалната енергия, разстрои енергийния баланс, докара до ръба на фалита Националната електрическа компания и застраши хиляди работни места в сектора.

Зелените експерти носят вината за това, че не предупредиха навреме обществото за хипертрофията в този сектор от енергетиката, който на теория се развива и субсидира единствено заради общото благо и по-добро бъдеще.

В средата на миналата година Великобритания чувствително съкрати преференциалната цена за соларна енергия от 21 пенса на киловатчас на 16 пенса (около 36 стотинки по курс на деня, т.е. по-евтино, отколкото за малки соларни мощности в България). Въпреки намалението, около 100 хиляди семейства през последната година решиха да вложат пари в подобни инсталации, тъй като годишната доходност на инвестицията е 9% – много повече от банков депозит.

Една трета от енергията от Слънцето в Британия се произвежда в соларни паркове с промишлен размер, останалото е от малки домашни соларни панели. Според експертите, все още има огромен неоползотворен потенциал в средни по размер индустриални или комерсиални инсталации.

Една типична домашна соларна система с мощност 4 киловата в UK струва около 8000 паунда (18 хил. лв.) и се изплаща за 11 години. Сегашните преференциални цени (feed-in tariff) са гарантирани за 20 години напред.

В 12:50 часа на 26 юли, товарът на Електроенергийния системен оператор възлиза на 4438 мегавата. От тях 741 мегавата се падат на фотоволтаичните електроцентрали – което съответства на 16.7% от товара. Според ЕСО, в този час фотоволтаиците осигуряват над 13% от произвежданото електричество в страната, а вятърните електроцентрали – малко над 1%. Водните централи формират около 8%. Почти една четвърт от електричеството в България в светлите часове на деня се доставя от възобновяеми енергийни мощности.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Икономики, Интернационални, Родни and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Откраднаха слънчевия бизнес на хората

  1. Ваня says:

    Щом в Англия може да процъфтява не е ли странно, че в България е бавен процеса.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s