Да убиеш тюлен монах

Димитрис Занес, рибар от остров Андрос, Гърция

Имаме проблеми с тюлените. Делфините също нанасят щети, но големият ни проблем са тюлените. Отдавна не убиваме тюлени, така че сега разбираемо има повече животни. Те са много умни. Опитват се да „ловят риба” от нас – взимат рибата от нашите мрежи и ни причиняват големи поразии. Взимат рибата не само от мрежите, а и от парагадите – дълги въжета с много куки по тях. Тук вече не се срещат октоподи, а тюленът се храни основно с октопод: това обикновено е около 70% от храната му. Така че тюлените са принудени да се хранят от нашите мрежи.

Никой не иска да разбере, че това е наистина голям проблем. Преди няколко години група неправителствени организации направиха Life програма за тюлените монаси. Има данни и можем да докажем, че понасяме големи щети от тях. Но за пореден път националното правителство си затвори ушите – не можели да ни дадат пари. Разбира се, че могат да ни дадат пари – от Европейския съюз или по национални програми. Те просто не искат да ни подкрепят.

Но ако хората искат да продължават да виждат тюлени монаси и в бъдеще, ще трябва да ни подкрепят. Не мога да разбера: нали в националните паркове се компенсират загубите на стопаните, които са понесли щети от вълци?

Познавам един стар рибар, той е убивал тюлен монах. Беше много нещастен по тази причина, но казваше: „Това беше необходимо. Тюленът монах храни деца, и аз храня деца”. Просто е. Имаме нужда от помощ. Ние не искаме да убиваме тюлените монаси. Но е много трудно да се обясни на рибарите защо не трябва да се убиват тюлени монаси.
Разбира се – и да убием всичките тюлени монаси, рибата няма да стане повече. Но понякога заради лошото време не можем да излизаме за риба по две седмици. Трябват ни пари да си платим сметките, да купим храна и мляко за децата – и виждаме, че тюлените са ни скъсали мрежите и са взели всичката риба…

Мисля, че хората не стрелят по тюлените. Те стрелят по грешните политики.

Тюленът монах е един от най-редките бозайници в света. Срещал се е и по българското Черноморие, но от 1990-те не е виждан в Черно море. Изчезнал е и от Мраморно море. Счита се, че в акваторията на Гърция живеят около 250 – 300 индивида. Повече тук и тук.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Животни. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s