България не се нуждае от нови електроцентрали: министър

България в момента разполага с два пъти повече енергийни мощности, отколкото са ни необходими, а възобновяемите енергийни източници още сега се конкурират по цена с конвенционалните. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в интервю за сп. ТЕМА.

По данни на МИЕТ в момента в България са инсталирани 11 800 мегавата, заедно с последните ВЕИ централи. В същото време най-високото натоварване на системата е отчетено на 9 януари – 6 300 мегавата. България изнася рекордни количества електроенергия през последните години и според плановете на Електроенергийния системен оператор тази ситуация ще се запази в близките 10 – 20 г.

Новите реалности драстично се разминават с апокалиптичните сценарии, убеждаващи обществото за необходимостта от проекта АЕЦ „Белене”. През 2002 г. енергийни експерти уверяват, че ако не построим нова АЕЦ, ще се наложи да внасяме ток през 2010 г. А през 2010 г. бившият премиер Сергей Станишев заплашва, че без „Белене” ще внасяме електричество през 2015 г.

Делян Добрев счита, че ВЕИ в скоро време ще се превърнат в основен стълб на българската енергетика. Инвестиционните разходи в тези технологии спадат с по 20-30% на година, съответно всяка следваща година токът от възобновяемите източници става все по-евтин. „Смятам, че след 5-6 години ще дойде време, когато зелената електроенергия ще е по-евтина от конвенционалната”, изтъкна министърът.

И в момента цената на зелената енергия е съизмерима с „някои от по-скъпите ни централи”: мегаватчас вятърна енергия струва около 140 лв., същата е и цената от ТЕЦ „Марица-изток 1”. Цената от слънцето е вече само 160 лв. За сравнение – преди четири-пет години слънчевият мегават струваше над 800 лв.

Като инсталирани ВЕИ мощности България вече е изпреварила европейските си ангажименти за 2015 г. и е близо до постигане на целите за 2020 г. Министърът счита, че по тази причина сега трябва да се насърчават само ВЕИ проекти с големи ползи за обществото: „на домакинствата и на малкия и средния бизнес, например фотоволтаични панели върху покривите на къщите или предприятията”. Големите проекти за зелена енергия на международните корпорации – върху земеделска земя и с мащаб от порядъка на 50 мегавата, явно няма да се ползват от правителствена подкрепа, по думите на Добрев.

Според министъра, инвестициите на малките фирми и домакинствата във ВЕИ мощности са с много положителен ефект, тъй като създават допълнителен стабилен приход и не са свързани с разходи по пренос. Добрев изтъкна и позитивите от инвестиции за повишаване на енергийната ефективност: за да се санират всички жилища в страната според МИЕТ са необходими 2 млрд. евро – 5 пъти по-малко от цената на АЕЦ „Белене”. Освен че повишават цената на имота, тези инвестиции спестяват 30-40% от сметките за ток. „Когато парите остават у хората, с тях те купуват нещо, тоест помагат и на икономиката”.

В отговор на настойчивите ми въпроси за енергийната сигурност на страната, министър Добрев обобщи: „Дори без никакви инвестиции в допълнителни генериращи мощности нямаме никакви опасения – имаме голям брой ВЕЦ, които може да балансират пиковете на производството на електроенергия от ВЕИ. Смятам, че наличните мощности плюс новите малки генерации от ВЕИ проекти гарантират бъдещето на българската енергетика”.

В тази връзка искам да припомня финала на една моя статия от началото на октомври, „Нищо повече от енергетика”:

Към първи юли имаме инсталирани 682.3 мегавата мощности от вятърни централи и 810 мегавата от фотоволтаици, или три четвърти от АЕЦ „Белене”. Ако правителството балансира ценовите стимули, ръстът във ВЕИ сектора вероятно ще продължи. Още по-важни са „негаватите” – енергията, която можем да спестим. Българската икономика е с двойно по-ниска енергийна ефективност от европейската (това ни струва 1.8 млрд. лв. годишно). В Енергийната стратегия на правителството е записано, че до 2030 г. консумацията на енергия ще се запази почти същата, дори ако БВП се удвои.

Да съчетаем всичко това с негативната демографска тенденция: след 20 години населението на страната ще спадне до 6.5 млн. души. Дори без АЕЦ „Белене” и нови реактори в Козлодуй, очертава се сериозен енергиен излишък. Този излишък няма да доведе до по-ниски цени за вътрешния пазар, тъй като енергията ще се изнася. Така е и сега: България е основен износител на ток на Балканите и един от големите в Европа, но това не попречи правителството да увеличи през юли цената на електроенергията с близо 14%. Износът е разпределен между мастодонтите на българската икономика: 26 от 50-те най-големи компании у нас се занимават с енергетика или доставка на горива. Техният глас е силен, а рупорите им многочислени; затова неспирно слушаме как трябва да изграждаме нови и нови мощности, защото ни чакала оскъдност. Но за цената те мълчат. Тя във всички случаи ще е висока и то не само в пари, а и в политическа зависимост.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Икономики, Родни and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s