Има пари – няма глобално затопляне

Либертариански мисловен тръст работи целенасочено за дискредитиране на идеята и науката за климатичните промени. Това разкри в началото на седмицата блогът DeSmogBlog.com, който публикува осем вътрешни документа на известния Heartland Institute. Документите касаят финансиране на дейности, внасящи объркване в редовете на защитниците на климата и манипулиращи общественото мнение. Изтекли са с помощта на „вътрешен човек“.

Институтът Хартленд е със седалище в Чикаго, основан е през 1984 г. и е известен с дейността си в подкрепа на свободния пазар. Първата му реакция, след като документите бяха качени в мрежата, е че „те са откраднати от нас“. Според „Хартленд“, някои от документите са изменени, един е фалшив. Блогърите обаче твърдят, че всичко, което става ясно от секретните документи, може да се потвърди с доказателства от трета страна.

Има защо „Хартленд“ да се опитва да опровергава. Името му стои над стратегии, които предвиждат изхарчването на 100 000 долара за насаждане на убеждение в началните и средните училища, че „проблемът за промяната на климата е противоречив и несигурен“. Според института, тези две определения „противоречив и несигурен“ ще разколебаят учителите, които в момента преподават официалните научни резултати.

В паметна бележка, датирана през януари 2012 г., либертарианците са изложили климатичната си стратегия за годината. Те виждат своята роля като „водачи на борбата“ срещу „опасните политики против мнимия риск от глобално затопляне“. Но войната явно още е на тайния фронт: изтъква се, че всичко това трябва да остане строго поверително. Сферите на „борбата“ са пет:

На първо място, набиране на повече средства за борба срещу климата. Някакъв „Анонимен донор“, както е записано в бележката, е намалил финансирането си от 1.66 млн. долара през 2010 г. до 979 хил. долара през 2011 г., но за 2012 г. се очаквали повече средства, над 1.2 млн. долара. Впрочем анонимният донор през периода 2007 – 2011 г. е дарил над 8.6 млн. долара.

Пари през 2012 г. се чакат и от фондацията на Чарлз Коуч /съсобственик в химическия гигант Koch Industries/, който през 2011 г. се е върнал като донор с 200 000 долара дарение. Мислим, че ще продължим да набираме средства, тъй като действаме в интересите на донорите ни – казва се в изтеклия документ. „Ще търсим и други средства, особено от корпорации, чиито интереси са заплашени от политиките по климата“.

По отношение на началните и средните училища, Хартленд планира да финансира със 100 000 долара изготвянето на нови учебни планове от някой си д-р Дейвид Войжик, бивш служител в енергийния департамент, който да заглуши „алармистките призиви“, към които учителите били „толкова уязвими“. Освен това институтът ще заплати 388 хиляди на екип автори, които ще имат за задача да опровергаят заключенията на междуправителствения панел за климата на ООН.

Предвидено е финансиране за подбрани хора извън института, които ще имат задачата редовно и публично да се противопоставят на идеята за антропогенно предизвикания парников ефект. На Крег Идсо са предоставени 11 600 долара месечно, на Робърт Картър 1667 долара месечно, на Фред Сингер 5000 долара плюс допълнителните разходи.

Интересно е, че институтът планира да ангажира своите блогове и неформални контакти с влиятелни личности, за да се отговаря незабавно на неблагоприятни научни открития, новини и дори постигни в блогове. Още по-любопитно е, че се призовава да не се допускат влиятелни привърженици на теорията за промяна на климата в места като Forbes: „тяхната влиятелна аудитория обикновено е анти – климатична и е важно да държим навън противоречащите ни гласове“.

В стратегията за борба с борбата срещу промяната в климата е записано и „култивиране на по-неутрални гласове“ с голяма аудитория, например в NYT. Освен това ще се финансира с 90 000 долара проект на влиятелния метеоролог и климатичен скептик Антъни Уотс. Попитан от журналистите на Guardian, дали нещата стоят така, Уотс е потвърдил, че е получил от Хартленд съдействие да намери донор за 90 000 долара за свой проект.

Коментарът на Guardian: Институтът Хартленд вече има репутация, че урежда разточителни конференции в Ню Йорк и Вашингтон за противниците на идеята за промяна на климата. Ако документите се окажат автентични, те ще дадат интригуващ поглед върху начина на набиране на средства и приоритетите на една от най-мощните и гласовити групи, блокиращи политиките по намаляване на глобалното замърсяване.

В Грийнпийс потриват ръце от задоволство – те отдавна са предполагали, че Heartland стои в основата на финансирането на мрежа от експерти и блогери, които искат да дискредитират официалната научна позиция за климата.

Документите показват, че Heartland през 2012 г. се надява да набере 7.7 млн. долара от донори за финансиране на дейността си. Освен от петролните милиардери Коуч, дарения се чакат от корпорации като Microsoft и RJR Tobacco.

Автор на DeSmogBlog.com изтъква: модерната анти-наука беше измислена през 1950-те от тютюневата индустрия. Днес тя отново се използва срещу науката за климата, често от същите опитни мисловни тръстове и лица, които работеха за тютюна. Хартленд през 1990-те и 2000-те получаваха финансиране от циграената индустрия, в борда им имаше представител на Phillip Morris; те бяха силни защитници на тютюнопушенето.

„Heartland са бизнес за медийно застъпничество, управляван от Джоузеф Баст и жена му, Дайан Керъл Баст“ – твърди в публикацията „Фалшива наука“ Джон Маши. Организацията се занимава с много други въпроси, различни от околна среда – но борбата срещу науката за климатичната промяна явно е главна й мисия.

Мисловният тръст мисли да осребри и подкрепата си за метода за извличане на шистов газ с хидравлично фрактуриране.

Въпреки изразеният гняв изтичането на вътрешна документация, от позицията на Heartland по този въпрос се вижда, че обявява само един документ за изцяло фалшив – кратката „Конфиденциалната бележка: Климатична стратегия“. И да е така, посочените там факти просто повтарят накратко информацията, съдържаща се в другите седем документа.

Досега DeSmogBlog не са получили никакво официално уведомление от либертарианския тръст. Блогът се придържа към позицията си, че всички осем документа са оригинални. „Те първо излязоха с позиция, че погрешно били пуснали по имейл въпросните документи, а след това заявиха, че единият документ бил фалшив“.

Когато от Университета на Източна Англия през 2009 г. изтекоха имейли, показващи противоречиво отношение на учени към промяната в климата, според Heartland се беше „отворила възможност за репортери, учени, политици“ да ревизират вярата си в климатичните промени, напомня Guardian. Но след изтичането на техните собствени вътрешни документи, „Хартленд“ смениха позицията си: блогерите трябвало да се „срамуват“, а журналистите да не цитират тези факти и документи.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Има пари – няма глобално затопляне

  1. El Wray says:

    Вземи се гръмни, малоумнико!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s