Фидел Кастро: човечеството върви към пропаст и тя е шистовият газ

Човешкият вид върви към пропаст – заяви бившият президент на Куба Фидел Кастро в статия, публикувана в официалния кубински сайт CubaDebate. Провалът на човечеството може би вече не може да се предотврати, твърди той. Неслучайно във всички религии по света е заложена идеята за края. Но „фундаментална отговорност на всички отговорни хора, а те са милиони“, е да се борят да отложат и дори спрат края на света, който е близо.

По думите на Кастро, многобройни са заплахите, надвиснали над човечеството, но две от тях са ключови – ядрената война и климатичните промени. Решението и на двата проблема е много далечно, за което се грижи „демагогията на тиранията, наложена на света от Америка и нейните могъщи и безусловни съюзници“.

Народът на САЩ също ще стане жертва на неизбежната трагедия, твърди Фидел Кастро. В Европа вече назрява възмущение заради масовата безработица, глада, спада в доходите, дълга, дискриминацията, лъжите, политиките и бруталните репресии от пазителите на реда.

Кастро твърди, че разпространението на военните технологии може да разруши единствената обитаема планета на светлинни години наоколо. Вероятно ще е необходима еволюция за още милиони години, преди след човека да се появи друг вид, способен да мисли.

Броят на атомните бомби в хангарите вероятно е над 20 хиляди. Само сто от тях са достатъчни да причинят ядрена зима, която за кратко време ще доведе до мъчителната смърт на всички човешки същества на планетата. Кубинският революционер тук се позовава на компютърни модели, разработени от американския професор по физика Алън Робик.

Рискът от ядрена война нараства със засилването на напрежението в Близкия Изток, където правителството на Израел има стотици ядрени бомби в пълна бойна готовност. Напрежението на ядрената война нараства и заради изграждането на противоракетен щит около Русия.

Космическото пространство около нашата планета е пълно с шпионски сателити на САЩ, предупреждава Фидел Кастро. Животът и навиците на всеки човек са предмет на шпионаж. Стотици милиони мобилни телефони се подслушват, частната информация е изцяло в ръцете на тайните служби на САЩ – въпреки че в конституцията на Америка от 1776 г. пише, че всеки човек е роден свободен и равен и Създателят му го е надарил с определени права.

Войната е трагедия, която ще настъпи с по-голяма вероятност, ако човечеството не успее да овладее също толкова драматичния факт на промяната в климата – твърди кубинският лидер. Кастро демонстрира загриженост заради повишаването на равнището на Световния океан с топенето на ледовете в Гренландия и Антарктида, което пък съвпада с безпрецедентното нарастване на броя на хората по света.

„Ще се загрижат ли онези, които бомбардираха държави и убиха милиони души през последните 50 години, от съдбата на другите хора?“

Фидел Кастро продължава със забележката, че на интелигентността, приписвана на нашия вид, е чуждо колосалното разхищение на енергия, създавана със стотици милиони години. През последните 12 месеца ситуацията значително се е влошила, според него, тъй като технологичният напредък вместо да спре разхищението на фосилни горива, всъщност е влошил нещата.

Кастро ни съветва да гледаме повече документални филми като Home на френския режисьор Ян Артус – Бертран от 2009 г. и също френската продукция Oceans от 2011 г. Преди да разберем, че харчим невероятното наследство от последните 4 млрд. години, не можехме да бъдем обвинявани. Но днес всички, които знаем какво се случва в реалността, и не правим нищо да се опитаме да поправим нещата, носим вина – твърди кубинецът.

Интересите на транснационалните корпорации, които през последните месеци излязоха наяве, ме карат да пиша всичко това – заявява Кастро. Тези интереси дават ясно доказателство за объркването и политическия хаос, царящи в света. Става дума за шистовия газ – един проблем, с който Кастро се е запознал преди няколко месеца и веднага е потърсил консултации от експерти от Куба и чужбина.

Той цитира американския енергиен анализатор Дениъл Йергин: „Една платформа с шест сонди консумира 170 000 кубични метра вода и причинява редица вредни ефекти като земетресения, замърсяване на подпочвената и надземната вода и загрозяване на пейзажа“.

Сега една трета от природния газ, добиван в САЩ, е от земните шисти. Според данни на британската компания BP, доказаните резерви на традиционен природен газ са около 187 трлн. куб.м., а залежите на шистов газ се оценяват на същото количество: 187.4 трлн. куб.м. Най-много шистов газ има в Китай, с 40% повече от вторите САЩ. В Аржентина и Мексико има почти толкова залежи, колкото и в САЩ.

Кастро продължава с цитати: методът хидравлично фрактуриране представлява инжектиране в земята на голямо количество вода, примесена с химикали като канцерогенните бензен и толуен. Въглеродният отпечатък /количеството CO2, освободено в атмосферата/ от добива на шистов газ е много по-голям от конвенционалното производство на газ. Нараства рискът от замърсяване на почвите, подземните и надземните води, пейзажа, пътищата.

Според енергийния експерт от Монтерей Лурд Мелгар, тази технология е твърде дискусионна за региони, където водата е оскъдна. Освен че се използва много вода в добива, след това се създава и голямо количество течни отпадъци, в които има разтворени химикали.

Добивът на шистов газ се разраства: от 11.037 млн. куб.м. през 2000 г. до 135.840 млн. куб.м. през 2010 г. Ако експанзията продължи със същия темп, през 2035 г. 45% от общото производство на газ ще идва от шистите. Но новите научни изследвания говорят, че екологичният ефект от добива на шистов газ е негативен.

Кастро се позовава на научни изследвания, според които в 20 – годишен период добивът на шистов газ създава двойно по-голям въглероден отпечатък отколкото въглищата. Добавя се и увеличаването на емисиите на метан, по-силен парников газ от въглеродния диоксид.

През април 2010 г. Съединените щати учредиха Глобална инициатива за шистовия газ, която да помага на страните, които искат да се възползват от този ресурс, завършва Кастро.

Западните медии свързват написването на голямата статия, която носи собственоръчния подпис на Кастро, със слуховете, разпространени по социалната мрежа Twitter, че 85 годишният революционер, взел властта в Куба през 1959 г. и управлявал 49 години, е мъртъв.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s