Обама даде Арктика на петролните компании

Според обнародван във вторник план на администрацията на Обама, водите на Арктика ще бъдат отворени за нови разработки на нефт и газ. За сметка на това в Тихия океан и Атлантическия океан, които до този момент бяха предмет на по-силен интерес от страна на петролните компании, ограниченията ще бъдат запазени.

Вътрешният департамент явно се опитва да мине по средния път, коментира Los Angeles Times. Но това не вещае нищо добро: според природозащитните организации Обама е отишъл твърде далеч, а според петролния бизнес и републиканците в Конгреса – не е стигнал до където трябва.

Нещата действително са спорни, тъй като предложението да се отдават на лизинг зони за добив на нефт и газ в Арктика подлага на заплаха една много крехка, уязвима екосистема. Климатичните условия в Арктика са много сурови и добивните компании не разполагат с технология, която може надеждно да предотврати или пък в краен случай да ограничи един петролен разлив.

Докато еколозите алармират, че природата на Арктика я чакат тежки поражения, представителят от републиканците Док Хастингс, който оглавява Комисията за природни ресурси, критикува предложението на Обама по противоположни съображения: „Някои от най-обещаващите зони за добив на природни ресурси в света са оставени извън достъп“.

Става дума за ограниченията в Атлантика и Тихия океан, където администрацията на Джордж Буш отдавна искаше да разреши сондажите. Вътрешния департамент компенсира с 12 нови участъци, които ще бъдат дадени на лизинг в Мексиканския залив. В момента от Мексиканския залив се добива над ¼ от петрола, консумиран в САЩ.

Новите участъци в Арктика, които ще бъдат дадени за сондажи за нефт и газ – три на брой – няма да са първите в региона. Има няколко проучвателни кладенци в Чукотско море и над 25 в Бофортово море. Още три кладенеца на Shell чакат последно разрешително за започване на амбициозен добив.

Кен Салазар, секретарят на Вътрешния департамент, предлага новите лизингови участъци в Бофортово и Чукотско море първо да бъдат подложени на внимателно проучване и да бъдат изградени системи за реакция при разлив. При това добив на природни ресурси няма да се допусне в зони от жизнено значение за коренните жители на Аляска.

Ще се задейства пет годишен план до 2017 г. за усвояване на въглеводородите на Арктика, след който по думите на Салазар ще се осигури достъп до ¾ от неразработените находища на нефт и газ в шелфа на САЩ. „Там трябва да работим внимателно, безопасно и основавайки се на най-добрите научни постижения“.

Администрацията на Буш беше за масиран добив на нефт и газ в Арктика, както и за повече пространство за целта в Атлантика и Тихия океан. Но по Западния и Източния бряг от много десетилетия действа забрана за петролни сондажи. Опитите на Буш бяха посрещнати с остра съпротива от тамошните губернатори.

Очевидно Обама не иска да влиза точно преди избори в спор с влиятелните крайбрежни щати като например Флорида, особено пък след разлива на Дийпуотър Хърайзън, но все пак иска да удовлетвори апетита на големия бизнес. Според Американския петролен институт, Обама е направил „важна първа крачка, която обаче не е достатъчна“. API представлява 480 компании, заети в сектора нефт и газ.

От новите участъци, които се предлагат за лизинг, 12 са в Мексиканския залив и три в Аляска: един в протока Кук и два в Арктика. Това ще са първите нови сонди за нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, откакто Обама стана президент.

Коментари от обществеността по тези предложения ще се приемат до 9 януари. Природозащитната организация Sierra Club вече се обяви против, защото се застрашава една от последните диви граници на нацията. От Pew Environment Group посочват пред AFP, че не са против добива на нефт и газ в Аркитка, но тъй като екосистемата е изключително отдалечена и крехка, вчерашното предложение на администрацията е изпълнено с изключителни опасности.

Трябва да има ключови граници, които гарантират, че няма да има вредно въздействие върху морските бозайници, рибните запаси и местните общности. Решенията къде точно да се осъществява добив трябва да се вземат с прецизността на хирург, уточняват от Pew. От Sierra Club са по-директни: продължава да няма надежден способ за почистване на нефтени петна в далечния Север, в условията на плаващ лед, огромни вълни и полярна нощ.

Ужасният разлив в Мексиканския залив през април 2010 г. рязко смени плановете на Обама, обнародвани само месец по-рано, през март 2010 г. Те предвиждаха да се разреши добив на нефт и газ край щатите Флорида и Вирджиния. Барак Обама дойде на власт с предизборна кампания, в която не се казваше нищо за нови петролни сондажи – а за милиарди долари инвестиции и милиони нови работни места в зелена енергия.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s