Слънцето свети най-ярко в Германия

Когато Гьоте на смъртния си одър във Ваймар извика „Светлина, повече светлина!“, той сякаш е пророкувал за възхода на цяла нова индустрия в родината си. Днес напливът на инвеститорите да строят соларни инсталации във ФРГ е толкова голям, че правителството беше принудено да намали субсидиите за енергията, добивана от Слънцето.

В периода от октомври 2010 г. до септември 2011 г. в Германия са инсталирани 5200 мегавата соларни мощности. Планът е преизпълнен – и от 01.01.2012 г. в сила влизат нови по-ниски цени. Така през следващата година гарантираната цена на соларната енергия е намалена с 15%.

Според германските регулации, субсидираните цени на соларната енергия всяка година намаляват с 9% за новите мощности. Предвидено е ако годишно се инсталират над целевите 3500 мегавата, субсидията да бъде съкращавана с повече. Максималното възможно сваляне на субсидираните цени е с 24% годишно, така че обявените днес 15% не са най-лошото, което би могло да се случи на бизнеса.

За вече работещите соларни мощности, в сила остават досегашните разценки – цените, по които започват да произвеждат, са гарантирани на инвеститорите за срок от 20 години. Ето това се казва германска сигурност. Съзнателните германски клиенти също не се оплакват, че субсидиите всъщност се плащат от тях самите – разликите между пазарната и субсидираната цена на ВЕИ в Германия се начисляват в месечните им сметки.

В пари, германският производител на соларна енергия в зависимост от размера на инсталацията и къде тя е разположена, ще получава между 17.94 цента и 24.43 цента на всеки киловатчас, който постъпва в електропреносната мрежа на страната – за инсталации, монитрани след първи януари 2012 г.

Въпреки големите си мащаби, соларният бранш в Германия изпитва сериозни затруднения, коментира Spiegel. Към същия период на миналата година прирастът на новите мощности беше 7800 мегавата, тоест налице е забавяне с една трета. А фирмите – производители на соларно оборудване като Conergy, Solon и Q-Cells, са притеснени за бъдещето, тъй като с по-ниските изкупни цени на слънчевия ток и търсенето на продукцията им ще спадне.

От 1 юли 2011 г. в България действат нови цени за изкупуване на електричество от ВЕИ. За най-малките покривни инсталации цената е около 60.5 стотинки на киловатчас, без ДДС. За по-големите централи, цената е 48.56 стотинки за киловатчас без ДДС.

Тези цени са значително по-високи по сравнение с Германия, където в български пари слънчевият ток се реализира между 35 и 47 стотинки за киловатчас. По-високите цени в България са разбираеми: у нас, както се видя през пролетта, инвеститорите не са сигурни за бъдещата държавна политика; те могат да се привлекат само с обещания за по-високи печалби.

Освен това, България е много зад Германия по инсталирани соларни мощности и има да догонва. Към средата на 2011 г. по неофициални данни /според Българската фотоволтаична асоциация/ общият капацитет е 30 мегавата, като 1 мегават съвкупна мощност беше достигнат едва през 2009 г. Германия вече има вероятно 20 000 соларни мегавата.

Според изследвания, България има средна слънчева радиация от 1450 до 1600 kWh/m² годишно в зависимост от региона /заради климатична аномалия, у нас слънчевата радиация е най-силна в Добруджа/. Интензивността на слънчевото греене в Германия е под 1200 kWh/m², тост значително под това в България. И въпреки това Германия е световният лидер в соларната енергетика.

Ясно е, че въпросът за развитието на този клон от енергетиката е не толкова от физическо и икономическо, колкото от политическо естество. Инсталираните през последната година соларни мощности в Германия се равняват на почти 3 ядрени централи с капацитета на АЕЦ Белене. За разлика от колосалните АЕЦ, соларните централи са разпръснати в регионите и се осъществяват от много инвеститори, което е фактор в подкрепа на сигурността, конкуренцията, ефективността и бъдещето.

За момент соларната централа във Финстервалд /Мрачната гора/ в източната провинция Бранденбург с капацитет над 80 мегавата беше най-голямата в света – преди да отстъпи на новата централа в слънчева Андалусия, осъществена също от германски инвеститори. Днес соларните мощности произвеждат 2% от електричеството на ФРГ и според експерти този дял може да достигне до 25% в следващите десетилетия.

По данни на Wikipedia от 2010 г., мощностите за производство на соларна енергия в Германия са около 44% от общите световни. Те се равняват на инсталираните мощности в Испания, Япония, Италия, САЩ, Чехия, Франция и Китай, взети заедно – така са подредени подгласниците на Германия в световната класация.

С този солиден арсенал, през 2010 г. Германия постигна 12 хиляди гигават часа производство на енергия от слънцето. Това е 53.5% от общото производство на соларна енергия в Европейския съюз. Соларната енергетика в Германия е доказателство как природните ограничения отстъпват пред иновациите и политическата воля.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s