Не пия газ

Утре ще се проведе национално шествие и митинг срещу проучването и добива на шистов газ в България и смятам да се присъединя към него. Хидравличното фрактуриране – американският метод за добив на газ от земните шисти – е опасен за екологията на Североизточна България – Добруджа и Лудогорието.
Географите говорят за подземен добруджански воден басейн с площ 13 хил. кв.км. на дълбочина 700 – 900 метра, през който би трябвало да преминат сондите, за да стигнат до газа. Индустрията обяснява, че няма риск: между сондата и водата ще има бетон. Обаче бетониране на сонда на дълбочина няколко километра може да даде грешки, още повече при много сонди, а и за навлизането на сондата в земята се използват лубриканти.
Технологията не само би проникнала в чистотата на подземните води, но и осъществяването й изисква много води, на които регионът е беден. Въпросът шистите под силно пропускливия карст в Добруджа да се разбиват с хидравлични чукове е недопустим най-малкото защото този регион е водещ в селското стопанство, той е водещ и във вятърната ни енергетика.
Ще се включа в съботното шествие колкото може по-рано, то в София започва със среща на площад Александър Невски в 13 часа и преминава по бул. „Раковски“ към Министерски съвет и Президентството. Ще има митинг пред Парламента от 14:30 до 17 часа.
В момента американската компания „Шеврон“ притежава разрешение за проучване, без фирмата да представи някакъв работен проект, какво остава за екологична оценка. Нека компанията утре види, че както и да се държи правитеството, дейността й по добива на шистов газ не е желана в България; Chevron би трябвало да се заеме с по-чиста и рафинирана енергетика у нас.
По този въпрос не сме сами в Европа. Според думите на Reuters, “ Сондажите за неконвенционален газ събудиха притеснения в Европа, тъй като фрактурирането, процес който включва инжектиране на вода, пясък и химични вещества за извличане на газа от пукнатините на шистовите формации, може да замърси водата и да повреди околната среда“.
Ще изредя част от останалите си притеснения. Не одобрявам леснотата, с която правителството е позволило инвестиционния проект, без дори да се заинтересува какво представлява той. Впрочем не е известно да има подаден технологичен проект. В момента не можем да съдим Chevron в нищо, освен може би в завоалираната взятка от 30 милиона евро на българското cash hungry правителство.
Може би Министерският съвет се доверява на безупречната репутация на компанията? Тя не е безспорна. А липсата на екологичен контрол е очевидна в цялостната политика на управляващата партия ГЕРБ. Липсата на каквато и да е мисъл за безопасността, здравето и природата в името на пълненето на джобовете от добивната промишленост ме кара да съм недоволен от правителството.
Второто ми притеснение е тъкмо затова, че някои партии в България в самото шествие биха искали да си присвоят движението на гражданите срещу шистовия газ. Това е шествие на бг майките, а не на партиите, така че моля без. Съграждани и съселяни, да се стараем да не допускаме те да ни диктуват техните немощни въжделения за власт.
Не се ли интересувате какво има там долу – ни попита като Мефистофел посланикът на САЩ Уорлик. Любопитни сме, но моля не. Проблемът трябва да се реши с помощта на науката и то не от заспали академици, а от екип международни учени, които дават научни резултати.
Този газ може би някога ще трябва да се извлече, но методът би могъл да е например изсмукване вместо разбиване. А колко по-добре ще е да спрем да извличаме газ от Земята по-рано, отколкото стане нужно да посягаме на добруджанските въглероди, включително залежите от черни въглища между Балчик и Каварна.
Притеснява ме и това, че компанията от САЩ „Шеврон“ даде пари на българската държава да започне да проучва за шистов газ и ще трябва да й върнем задатъка, за да ни е мирна главата – а парите вероятно са вече изхарчени.
Впрочем Chevron рискуваха за поле, което според оценки на МИЕТ на база скални формации в източноевропейски страни показва потенциал от 300 милиарда до 1 трилион кубични метра шистов газ. Дадоха им лиценз върху площ от 4 400 кв. км. Обаче според наши учени геолози, залежите на газ край Нови пазар са толкова малки, че не си струват риска от сондирането.
Според министър Трайков на 15 юни, компанията от САЩ подготвя 5 – годишна работна програма на стойност 50 млн. евро. Вместо да си хвърля парите на вятъра в шистовия газ, компанията да вземе да инвестира във вятърна централа във ветровита и слънчева Добруджа. Или в електрическата ни мрежа.
Аз съм против политика, която пренебрегва екологичната безопасност на населението. Против големи проекти в енергетиката и добивната промишленост, които замърсяват земята. Аз съм против голата сеч, изчезването на ценни биологични видове, разстройването на екосистеми, унищожаването на ландшафти – замърсяване на водите. Туризмът трябва да е мек, какво остава за енергетиката?! Искате ли мек добруджански хляб? А твърд добруджански …?

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Лични and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Не пия газ

  1. Seven says:

    Филмът GasLand:

    Вижте пораженията, които тази технология причинява на Природата и човека. Кадрите са от САЩ и можем да си представим какво ще се случи с планетата ако това се разпространи навсякъде, както им се иска на корпорациите. Ако това се случи и тук, няма да има значение чия е компанията. Дали американска, дали руска или някаква друга. Добруджа ще бъде унищожена!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s