За една златна мина повече

Срещу „поредица тенденциозни и неверни публикации“ в българските медии се изправи „Болкан Минерал енд Майнинг ЕАД“ – българското дъщерно поделение на регистрираната в Канада Дънди Прешъс Металс.

В открито писмо до медиите и обществеността компанията заявява, че се уронва името й, отношението към нея е спекулативно и „за пореден път в български медии се прави опит за дискредитиране на инвеститор и неговите проекти, чрез откровени лъжи и манипулации“.

Става дума преди всичко за коментари, които разглеждат като противоречиво решението на правителството да даде концесия за добив на злато на компанията в находището „Хан Крум“ в Крумовград и акцентират върху негативните последици за околната среда от евентуален златодобив в този периферен район на страната с изключително биоразнообразие.

Компанията обръща внимание на факта, че от 2003 г. е инвестирала у нас над 300 млн. долара. Цялата печалба до този момент е реинвестирана в икономиката на България, твърди се в отвореното писмо. В Челопеч и съседните общини са инвестирани милиони левове по проекти за инфраструктура, здравеопазване и култура.

Сумите, които българската държава е дала за разкопките на съседния археологически обект Перперикон са двойно по-малки от финансирането, отпуснато за спасителни и консервационни археологически работи в района на Ада тепе, отбелязват още от Болкан Минерал енд Майнинг.

Другата страна на златната монета

Според германски археолози, находището на злато в Ада тепе край Крумовград е ползвано от дълбока древност; например от него се е доставяло злато за Троя и Микена. Въпреки това, правителството предостави на регистрираната в Канада компания статут на „търговско откритие“ за находището „Хан Крум“.

Според активисти, които във Фейсбук са обявили събитието „Да спрем погрома на Ада тепе – Крумовград“, установеният на Ада тепе рудник от късно бронзовата епоха дава големи възможности за развитие на регионалния културен туризъм в бъдеще, тъй като позволява интеграция на обекта с храмовия комплекс Перперикон и светилището край село Татул.

„Преценете кое е по-важно: инвестицията за 5 години и дългосрочната визия за развитие на област Кърджали и община Крумовград като туристическа дестинация“, заявяват активистите и призовават: Моля включете се в инициативата да запазим най-стария европейски рудник от погром!!!

В отправеното днес отворено писмо, компанията заявява, че има „конкретни идеи за запазване на културното наследство на региона и подпомагане на културния туризъм в Крумовград в бъдеще“.

Нова мина в чист район

Според Даниел Попов от Информационен и учебен център по екология, изготвената от компанията Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/ за евентуален добив на Ада тепе е с доста ниско професионално качество. Не е разгледана „нулевата алтернатива“, тоест какво ще стане, ако не се пристъпи към златодобив край Крумовград.

Като цяло алтернативните сценарии в представения ОВОС са изготвени по-скоро за „отбиване на номера“, каза той. Компанията акцентира единствено върху това, че не прилага цианидни технологии, което е очаквано предвид негативната обществена нагласа, но не може да се нарече алтернатива /макар днес в отвореното писмо с нотка съжаление се твърди, че цианидната технология е „най-икономически обоснованата“/.

Особено силно изпъква пропускът, че в този ОВОС не се разглежда сценарият за закрит добив, тоест с прокопаване на подземни галерии, посочи Попов. Дънди иска да използва открит добив и заявява, че закритият не е подходящ за характеристиките на това находище – но не обяснява защо именно. А всъщност подземният добив на рудата може би е перспективната алтернатива, макар че разбира се вероятно ще е и по-скъп за компанията.

Трябва да е ясно, че Дънди възнамерява да открие нова мина в чист район, каза още екологът. Местните хора като цяло са твърдо против инвестиционното намерение – с изключение на около 100 души, които са отдавна наети на работа от компанията, въпреки че в момента не се извършват дейности по мината.

В момента в Крумовград протичат обществени обсъждания на доклада по ОВОС, като в петък /22 юли/ е последното събиране. Протоколите от обсъжданията ще бъдат изпратени в МОСВ и ще стигнат до вниманието на Висшия екологичен експертен съвет. Но макар широката общественост и в частност ръководството на общината е против новата, открита мина, голяма е вероятността Висшият екологичен експертен съвет да не обърне никакво внимание. Напоследък Съветът само подписва готови решения, категоричен е Попов.

Уран няма, но има арсен

В откритото си писмо, което беше разпространено днес, ръководството на Болкан Минерал енд Майнинг критикува „опитите за медийни манипулации и насаждане на страх сред местните хора“ с „откровено абсурдни“ твърдения, по-специално тезата на „Стандарт”, че в златната руда край Крумовград се съдържа уран.

Направените в акредитирани лаборатории анализи не показват наличие на уран в участъка и околността – категорична е компанията. Още по-категоричен обаче е Константин Дичев от „Зелени Балкани“:

„На страница 34 от доклада по ОВОС има таблица със средните стойности на химичните елементи в рудата на Ада тепе. Арсенът е 143 грама на тон. Като се умножи по 10 млн. тона се получава 1.45 хиляди тона арсен само в Ада тепе“. Според Дичев, толкова арсен вероятно има и в другите пет по-малки находища в „Хан Крум“, или общо разработването на находището ще доведе до отделянето на 3 хиляди тона арсен.

Опасен ли е арсенът? Това е силно отровен тежък метал. Природозащитникът посочва: той вече замърси цялата Златишко – Пирдопска низина от изпусканията на Челопеч.

Компанията днес отвърна: “Винаги сме били изцяло прозрачни в своята дейност. Компаниите на Дънди Прешъс Металс са добри корпоративни граждани и се ръководят от философията, че всеки един проект в минерално-суровинния сектор трябва да бъде в полза на местните общини и граждани …”

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to За една златна мина повече

  1. Боян says:

    Митко, колко време прекара в Крумовград и с колко човека говори, за да твърдиш, че никой не подкрепя проекта? Не знаеш ли, че Дичев отдавна е изгонен от Зелени Балкани? А има ли той представа от геохимия, че да прави компетентни изказвания за арсена? Имаш ли идея защо общината е против проекта? Бил ли си поне на едно от миналите обсъждания, за да видиш какво всъщност се случва? А за подземния добив на находище, което е практически на повърхността, ще трябва да издадем нов учебник по минно дело.
    Митко, съветвам те като не разбираш от нещо да питаш хора, които разбират, били са на мястото и са говорили с местните… и после да пишеш…
    За адекватен коментар по темата: http://mediapool.bg/show/?storyid=181753&srcpos=3

  2. Боян, вие не сте ли лично заинтересован (и засегнат) в случая? Работите ли за фирма “Денкщат България ООД” – консултант на “Болкан Минерал енд Майнинг”, “Асарел Медет”, “Супер Боровец” и прочие “радетели” за българската природа? Помагате ли им в greenwashing-а?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s