5 години затвор заслужава Караджова

Блажени са облажените – с тези думи българската редакция на „Дойче Веле“ коментира неспирните разкрития как хора и организации, близки до властта в България се облагодетелстват за сметка на българската природа.

На 22 юни тази година МОСВ разреши на близки на ДПС – депутата Йордан Цонев да застроят 4 декара ливади и пасища край Резово, в границите на Природен парк Странджа. Това е само малка част от продължителна политика на ведомството, което понякога се нарича от журналистите „екоминистерство“, по застрояване на Странджанското крайбрежие.

За периода 2008 – 2010 г., тоест въпреки предизборните обещания на ГЕРБ с идването им на власт не настъпиха промени, МОСВ издаде общо 33 разрешения за строителство по красивото крайбрежие на Природния парк, преброиха природозащитниците от WWF.

Асоциацията на парковете в България посочи, че само за последните 2 години 25 млн. кв.м. от държавния горски фонд са заменени с имоти на частни и юридически лица; сумата на облагодетелстване чрез заменки на гори надхвърля 1 милиард евро.

Строителният бум от последните години вече е унищожил голяма част от площта на нашите паркове и резервати. Примери за неизгодни за държавата замени на гори дават сделките за ски курорти в Рила и Родопите, за хотели в горите край Калиакра, Камчия, Несебър, Созопол.

Натискът върху защитените територии на България е невероятен: със съдебно решение защитената местност Камчийски пясъци беше заличена. През 2006 г. бе направен опит да бъде закрит и Природният парк Странджа, със съответно решение на Върховния административен съд – само яростния протест на улицата попречи на това намерение, като наложи спасителна акция в Парламента.

А в момента ски зоната, обслужваща Банско, настъпва към Национален парк Пирин – и вместо да реагира с опит да приложи българските закони за опазване на природата, Министърът на околната среда и водите Нона Караджова предложи за по-лесно да се променят онези закони, които не отговарят на интересите на офшорната компания „Юлен“.

Става дума да се узаконят 65 незаконно ползвани хектара в Природния парк. Според Караджова, да се накара концесионерът да разруши незаконните си инсталации и постройки било „безумно“.

Караджова впрочем се опита също и да се противопостави на европейските политики по опазване на биоразнообразието, хвърляйки пред европейските екоминистри на срещата в Брюксел на 22 юни няколко неистини. Например че тунелът на магистрала Струма през уникалното дефиле на Кресна щял да струва 1 милиард.

Или че българското население е настроено против зоните Натура – в тотален разрез с последните проучвания на общественото мнение, които сочат, че 77.5% от българите смятат държавните усилия по опазване на природата за недостатъчни.

Според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278в., „който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева“.

Алинея 2 на цитирания член е още по-строга: „За повреждане на изключително ценни единични и невъзстановими земни и скални образувания и пещери, обявени за защитени“ се предвиждат до пет години затвор и глоба до двадесет хиляди лева.

Закони, вижда се, имаме. Но към кого да се приложат? Кой е виновният: който яде баницата или който му я дава? Винаги ще има хора, които се опитват да се облажат за сметка на общите природни ресурси – затова съществува „екоминистерството“, което трябва да им противостои в интерес на обществото и държавата.

Но българското МОСВ прави другото: тъкмо то /разбира се, по нареждане отгоре/ поднася блажната природна баница на тепсия на „свои“, с което нарушава не само социалната, но и икономическата справедливост, да не говорим за законите, например ЗУТ. Караджова, в качеството си на глава на МОСВ, посредничи на настъплението срещу българската планина Пирин. Не е ли това равнозначно на отговорност за унищожение?

Присъединявам се към читателите на вестник „Дневник“, които коментират: как оттук нататък държавата ще накара фирмите и гражданите да спазват закона?! Що за държава е това, в която беззакония се узаконяват с промяна в закона!?

Преди година го заявих и стоя зад думите си: това ръководство на МОСВ трябва незабавно да бъде свалено и да му бъде потърсена отговорност. Но нещата не трябва да спрат дотук: в момента МОСВ не изпълнява природозащитна функция. Необходима е не само смяна на ръководството в МОСВ, но и реорганизация на това ведомство.

Трябва да знаем още нещо много важно: Нона Караджова е важна бурмичка в държавната машина. Не заради своите лични качества, а заради голямото, нарастващо значение на „околната среда и водите“. Караджова е поставена в това ведомство, за да може от високо равнище да се казва „екологично“ „да“ на всяка противоречива бизнес инициатива.

Трудно е да не се намери връзка между голямата снимка на усмихнатата Караджова на първата страница в последния брой на списанието на Американската търговска камара в България – и отпуснатото без предварителна оценка на екологичното въздействие разрешение за проучване на шистов газ в Добруджа на американската фирма Chevron.

Ако общественото мнение не реагира днес с достатъчна сила, изредените проблеми ще са само началото.

Фактът, че сме част от зелено ориентирания Европейски съюз, не гарантира сам по себе си опазването на природата на България. Европа повдигна за последните години 12 наказателни процедури срещу България за унищожаване на биоразнообразието, при общо 4 за всички останали нови страни членки.

Затова няма смисъл да се гордеем, че в България през 1931 г. е сред първите в света държави, които започват да изграждат система от паркове и резервати. Та нали оставаме предпоследни в Европа със само 5% дял на защитените зони. А и тези зони явно не са защитени.

Не са защитени от кого – от бизнеса ли? Определено не, от него поне засега в България трудно можем да очакваме повече. От липсата на държавническо отношение и избирателното прилагане на законите от властта.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Родни and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 5 години затвор заслужава Караджова

  1. Нона Караджова според мен е пионка в ръцете на истинския владетел в екоминистерството и бивш екоминистър – Евдокия Манева. Или както я нарича един приятел – Цианидната Евдокия, заради подкрепата й на вече бившия проект на “Челопеч Майнинг” за изграждане на инсталация за промиване на злато с цианиди в с. Челопеч.
    А чия пионка е самата Манева – мога само да гадая.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s