Ненужната АЕЦ Белене може да ни откъсне от ЕС

Незабавно спиране на проекта за втора атомна централа у нас иска група извести български специалисти и общественици, обединени в „Граждански комитет против АЕЦ Белене“. Сред тях са Димитър Иванов, Красен Станчев, Огнян Минчев, Едвин Сугарев, Иван Сотиров, Петко Ковачев и редица други. Комитетът е готов да търси чрез прокуратурата наказателна отговорност от последните три български правителства, които размразиха Белене.

Проектът ще ни направи още по-зависими от Русия – както енергийно, така и политически. Атомната централа в Белене е гнездо на корупция. Тя е икономически нецелесъобразна, ненужна предвид енергийните реалности в България и влиза в противоречие с целите, които си поставихме, интегрирайки се в НАТО и Европейския съюз, категорични са членовете на гражданския комитет.

Според Красен Станчев, ръководител на Института за пазарна икономика, в момента енергийната ни зависимост от Русия достига 70%. В случай на осъществяване на АЕЦ Белене с руско участие, този процент ще достигне 90%. Иронията е в това, че българската енергетика изцяло ще капитулира пред Русия, без да имаме някаква обективна необходимост от нови мощности поне до 2025 г.

Освен че няма вътрешна необходимост от тока на АЕЦ Белене, липсва и външен пазар на добра цена, твърди Станчев. Перспективен купувач е единствено Италия – но с посредничеството на Гърция. В момента Гърция изкупува електроенергия от България по цена 5 цента за киловатчас и я доставя до Италия по електропровода под Адриатическо море, но вече по цена 10 цента. Перспективата това да се случи и с енергията от Белене очевидно не е изгодна за България.

Според изчисления на Института за пазарна икономика по международна методика за оценка на АЕЦ, цената на Белене в най-добрия случай ще възлезе на 11.5 млрд. евро. От тази сума 4.2 млрд. евро ще плати българският данъкоплатец. В тази сума не се отчита оскъпяването на ядреното гориво или системите за безопасност. Цената на втората българска АЕЦ обаче може да излезе даже още по-висока, предвид политическия риск.

Огнян Минчев се спря по-подробно на въпроса за политическия риск. Според политолога, с АЕЦ Белене се затваря пълният цикъл на контрол на Русия върху България. Това влиза в рязко противоречие с факта, че България е част от ЕС и НАТО. Русия отхвърли преди няколко години предложената й от Съюза Енергийна харта – което говори, че обвързвайки се още по-тясно с Русия, влизаме в разрез с Общата енергийна политика, с всички произтичащи от това последици. С две думи, България ще бъде откъсната от ЕС.

Изборът на руски реактори за втората АЕЦ води до гигантска корупция, според Минчев. Той говори за „гигантски суми, разхвърляни на инициаторите“ за подновяването на проекта в Белене. Русия засега успешно налага на България своя олигархичен модел, включващ и монополизация на енергийната система. И докато страни като Украйна и Беларус стремително бягат от него, България сама отива в ръцете на Русия.

Депутатът във Великото народно събрание и екоактивист Едвин Сугарев директно заяви, че Белене е престъпление срещу България, провеждано от последните три правителства – на Сакскобургготски, на Станишев и на Бойко Борисов. Тримата последни български премиери и отговорните лица за енергийната политика в правителството трябва да бъдат подведени под отговорност според Наказателния кодекс на България, каза той.

Сугарев изтъкна, цитирам, че Бойко Борисов лъже. Лъжата се простира както по отношение на апокалиптични сценарии какво ще се случи, ако не построим Белене, така и относно уж най-ниската сравнителна цена на ядрената енергия. Белене ще произвежда ток по цена тройно по-висока от конвенционалния ТЕЦ, твърди Едвин Сугарев.

Друг интересен момент изтъкна Иван Сотиров, бивш депутат от СДС. Според цитирано от него изследване на Евробарометър, българите са най-слабо информирани в целия Европейски съюз за проблемите на ядрената енергетика. Това не е случайно – ядрената мафия хвърля огромни ресурси, за да дезинформира и да се рекламира. АЕЦ Белене е един рисков и корупционен проект, Троянски кон с ядрен механизъм.

Зададох от името на Дарик два въпроса към Гражданския комитет. Първо, какви разходи са направени до този момент във връзка с АЕЦ Белене. Второ, има много хора, които са „за“ атомната енергия, но против руската АЕЦ Белене. Има ли интерес за строителство на втора АЕЦ у нас от западни или по-източни компании, да речем Westighouse, Areva или Toshiba?

Икономистът Петко Ковачев от ПП Зелените коментира по първия въпрос: в началото на 1990-те години Никита Набатов, в момента шеф на инвеститорския контрол в АЕЦ Козлодуй, посочи 300 или 400 млн. лева като разходи, направени по АЕЦ Белене до 1989 г. След като е била замразена, площадката на АЕЦ Белене е гълтала около 10 млн. лева годишно /официалното размразяване на ядрения проект е извършено с указ на МС от 19.12.2002 г./. Тиражираните оценки за 1 млрд. лева, долара или евро са неблагонадеждни, според Ковачев.

Красен Станчев се изказа по втория въпрос. Има няколко въпросителни относно влизането на други играчи на пазара и първият е – има ли нужда от нови мощности? Отговорът е не, твърди икономистът. Второ, сроковете. След като Сакскобургготски направи първата заявка за АЕЦ Белене, минаха осем години и още няма решение. Ако процедурата се проведе нормално, за строителството на „нещо, примерно на площадката на АЕЦ Козлодуй от тези компании, които споменахте“, процедурата е минимум 4 години.

„Но има време. До 2025 г. няма нужда“, коментира Станчев и обеща, че ще съдейства за изготвянето на отворено писмо до правителството на Борисов, в което ще бъдат изброени лъжите за АЕЦ Белене. Според шефа на ИПИ, резервът ни е в енергийната ефективност – а тя в България се повишава: за времето, в което в България е постигнат 60% прираст на БВП, ръстът в потреблението на енергия е само 1%.

А според други участници в дискусията, повишаването на енергийната ефективност в страната ни има потенциал да замести няколко ядрени реактори. Икономистът Димитър Иванов, който беше модератор на пресконференцията на Гражданското движение в БТА, допълни: няма нужда човек да е против атомната енергия, за да не е съгласен с корупционния проект АЕЦ Белене, който носи финансови и политически загуби за България.

Председателят на Екогласност Иван Сунгарски заяви в личен разговор след пресконференцията: защо като данъкоплатци даваме заплати на енергийното министерство, след като то прави толкова огромни разходи за консултанти във връзка с АЕЦ?

А как се предвижда решаването на проблема с радиоактивните отпадъци? То трябва да се гарантира за хиляди години напред – а ние в момента не можем да се справим дории с боклука на София. Според вече приет закон, след 2020 г. Русия вече няма да приема за съхранение ядрени отпадъци от чужбина, тоест и от България. А геологията на България не позволява в нито една точка на страната безопасно съхраняване на радиоактивните отпадъци.

Публикувано в darikfinance.bg

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Родни and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s