България – опитна площадка за баварските гори

През следващите 50 до 100 години температурите в Германия ще се повишат с между 2 до 4 градуса. През лятото ще има по-малко валежи. Поне така мислят днес учените. Как ще се отрази това на екосистемите? Как ще реагират на това горите, в които столетните дървета няма как да избягат от промените в климата? В Бавария се мисли по този въпрос.

Ако климатичните прогнози се сбъднат, климатичните условия в Северна България днес ще отговарят на климата в Бавария след няколко десетилетия. В Северна България средните температури в момента са между 7 и 10.4 градуса, а в Бавария между 6.5 и 8.1 градуса. Затова България беше избрана за изследователски проект, търсещ дали баварските дървета имат генетичен потенциал да се приспособят към бъдещите климатични условия.

Ръководителят на проекта Герхард Хубер обяснява за регионалния вестник Augsburger Allgemeine: семена от букове и елхи от контролни зони в Бавария се засаждат в България, в лесовъдските училища. Общо 450 двугодишни букови фиданки са засадени в три опитни полета в България.

Паралелно с това, в баварския регион Средна Франкония, отличаващ се с топъл и сух климат, са засадени български букове и елхи.

Засега учените са установили, че наследственият материал на баварските и българските букове не се различава твърде много, макар че има вариации. Сега генетиците и горските специалисти от Бавария и Софийския университет са се концентрирали върху растежа и приспособяването на дърветата, които са поставени в много по-различни климатични условия от тези, от които произхождат.

Предишни експерименти например са показали, че елхите от Карпатите и Словакия растат в Бавария много добре, докато тези идващи от Пиринеите и Калабрия не се приспособяват.

В проекта с България дърветата редовно се мерят, документират се вредителите и нивото на смъртност, както и щетите, които им нанасят сушите и студът. Ако се окаже, че смъртността не е висока, а жизнеността и производителността на баварските дървета се запазва и в България, то отговорниците за развитието на горския сектор в Бавария могат да се успокоят и да продължат да разчитат главно на местни видове.

Решаващо за приспособяването в бъдеще също така е да има генетично многообразие в популациите: още един фактор, който внимателно се следи и отчита. Само дългогодишен експеримент може да покаже дали промяната в климатичните условия води до промяна в генетичния материал; това тепърва ще стане ясно. Вероятно ще бъде открит и генът, който отговаря за приспособяването на дърветата в по-топъл и по-сух климат.

Изследвания в Швеция показват, че покълващите семена могат да реагират на променените условия, като разполагат с нещо като „шалтер“, който при нужда включва или изключва даден ген. Учените предполагат, че дървото може не само да произвежда наследствен материал с високо генетично разнообразие, но и потомство, което реагира на промените в околната среда, без да се променя генетичния материал.

„Природата определено разполага с механизъм, който още не познаваме“ – обяснява Хубер. Новата хипотеза дава по-големи надежди за горските стопани във връзка с бъдещите промени.

Но в научните среди на Бавария, почти без възражения, се приема, че смърчът няма бъдеще във федералната провинция. Ако експериментът в България покаже, че баварските букове и елхи имат малка норма на оживяване, проблемът вече ще стане голям. Тогава ще се наложи гората да се изгражда не от местни видове; големи площи ще трябва да се засаждат наново.

Какви ще са дърветата в горите на Бавария след 50 години? Вече се правят опити с екзотични видове като лешник, магарешки кестен, космат дъб, ориенталски бук, орех. Сред иглолистните видове вероятно черният бор ще запази важността си, тъй като той е интродуциран там преди 150 години и е показал усточивсост срещу суша и мраз.

Но засаждането на дървесни видове, които не са местни, трябва да се разглежда като последна възможност. Екосистемата „гора“ се състои от толкова много видове растения и животни, че последиците от смяната на дървесните видове върху голяма площ засега не могат да се предскажат.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Гори. Bookmark the permalink.

1 Response to България – опитна площадка за баварските гори

  1. lilia says:

    Може пък да излезе нещо наистина полезно

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s