Гора за повече от 3.6 милиарда долара

Еквадор е на път да вземе решение със съдбоносно значение: да не добива петрол от територията на националния парк Ясуни, в границите на който са включени уникални дъждовни гори от горното течение на Амазонка. Така страната – членка на ОПЕК има намерение да се откаже да използва доказани 846 млн. барела петрол, или 20% от общите национални запаси. Но има едно условие – светът да си плати за запазването на ценната екосистема.

Изчислено е, че петролът под Ясуни може да даде на Еквадор доход от 7.2 млрд. долара. Президентът на странарта Рафаел Кореа иска от световната общност половината от тази сума, или 3.6 млрд. долара, които да бъдат изплатени в срок от 13 години. В замяна ще бъдат запазени в непокътнатия им вид близо 1 млн. хектара дъждовни гори. Има ли шанс тази безпрецедентна схема да успее – проучва Дейвид Блеър, кореспондент на Financial Times.

Природното богатство в националния парк е огромно. Проучване само на един хектар горска площ е установило 655 дървесни вида – повече от всички видове дървета в САЩ и Канада, взети заедно. Ясуни е едно от най-богатите на биологично разнообразие ъгълчета на планетата. Възможно е в дебрите на еквадорската гора да живеят хиляди напълно непознати за науката биологични видове, някои от тях несъмнено притежават и мощни лечебни свойства.

Ясуни се обитава от общността кичва – анангу, които продължават да живеят по традиционния начин като ловци и събирачи. Известно е също така, че две други племена – тагаери и тароменане – живеят в пълна изолация от останалия свят.

Но 846 милиона барела са много петрол. Президентът е повече от ясен: добив на петрол в това райско място няма да има, но ако светът плати на Еквадор. Първият транш от поисканите 3.6 млрд. долара, в размер на 100 млн. долара, трябва да бъде изплатен още до края на 2011 година. Ако не – в гората ще навлязат петролните компании.

Екологичният министър на Еквадор Фернанда Еспиноза застава плътно зад президента: ако се стигне до там, ще бъдат взети всички предпазни мерки при най-отговорни и високи технологии за добив на нефт. Но ако срокът не бъде спазен, все пак добивът на петрол ще започне.

Светът до този момент е събрал следните суми за запазването на еквадорската гора: 1 млн. евро от Испания, 100 000 долара от Чили, регионалното правителство на Валония в Белгия е отпуснало 300 000 евро. Всички пари постъпват в доверителен фонд към ООН и Еквадор се ангажира да ги използва за възобновяема енергия, консервация и залесителни мероприятия.

Министър Еспиноза обобщава нагласите сред народа на южноамериканската република: хората са съгласни, че предложената сделка е справедлива. Те чакат, но вече започват да губят търпение. Те са щедри, имат отговорност и визия за бъдещето на света – но искат да получат нещо насреща. Някакво раздвижване в света, някакво признание за тяхната жертва – нещо. И ако не го видят, ще кажат: „Президенте, давай. За жалост светът още не е готов за това“.

Имало е вече случаи, в които богатите страни плащат на бедните за съхраняване на дъждовните гори. Така през май Норвегия се съгласи да отпусне на Индонезия 1 млрд. долара в замяна на двугодишен мораториум върху разрешенията за сеч на гори.

FT е потърсил позицията на Норвегия за инициативата на Еквадор. Скандинавците отвръщат, че внимателно са проучили въпросното предложение, но засега то няма да получи финансовата подкрепа на Норвегия.

От норвежска гледна точка, проблемът на инициативата Ясуни е, че тя не се вмества в установените схеми. В момента най-близко до нея стои програмата на ООН Redd /Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation/, съгласно която на страните в третия свят може да се плаща директно, ако те спрат да изсичат горите си и по този начин предотвратят въглеродни емисии в атмосферата. Но Еквадор търси компенсация не за избегнато обезлесяване, а за неизвлечен петрол.

Еквадор обаче е заел твърда позиция: инициативата Ясуни е именно „Redd проект“, като целите му са даже още по-широки, тъй като с него не просто ще се избегнат нетни емисии, а въглеводородите ще останат неизвлечени от земята. Еквадор все още очаква Норвегия да даде пари за тази цел и води преговори с Германия.

Фернанда Еспиноза коментира, че проектът стряска света със своята новост. След като толкова малка държавица като нас може да се откаже от 20% от петролните си резерви – твърди министърът – светът трябва да чуе: „Трябва да променим логиката си, трябва да променим пътищата си“. Тя повтаря предложението към целия свят и твърди, че е оптимист, но не наивен.

*

Ясуни според някои оценки е екосистемата с най-високо биоразнообразие на планетата. На сравнително малка площ от 1 млн. ха са концентрирани 40% от всички биологични видове, които се срещат в басейна на река Амазонка. Затова еквадорските учени твърдят, че консервацията на Ясуни е от стратегическо значение за планетата.

**

Предложението да не се добива петролът под Ясуни датира от 2007 г. и всъщност идва не от някой друг, а от тогавашния петролен министър на Еквадор. Алберто Акоста пръв е предложил и схемата с международна компенсация за половината от стойността на не-добития петрол. Впоследствие, заради спор с президента, министърът отпада от правителството. Днес той критикува бавната организация по набирането на средствата за гората, но все още вярва, че спасяването на Ясуни е възможно: „В САЩ и Европа бяха мобилизирани милиарди долари за спасяване на банкери. Приоритетите трябва да се променят. На първо място трябва да стои животът“.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Гори and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Гора за повече от 3.6 милиарда долара

  1. lilia says:

    според политическите твърдения за отказ за добив на 20% петрол искам да заявя че има спогодба да бъде доставян синтетичен такъв , а природния да бъде добиван за специални цели според плана залегнал в държавното управление.Що се отнася до помощите преднидени от Швеция и разговорите с Германия.Те ще бъдат осъществени в необходимите за това срокове.Така че гората ще бъде опазена, петрол ще има и ще бъдат придвижени целите в посока напред.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s