Данък върху урана след 12% вот за австралийските Зелени

Австралийската Зелена партия настоява премиерът на страната Джулия Гилърд да обложи с данък също и добива на уран, след като ръководителката на Лейбърситката партия в страната се задържа начело на правителството с обещанието да обложи печалбите на компаниите, извличащи желязни руди и въглища от страната.

Зелената партия спечели 12% от гласовете на изборите в Австралия през миналия месец, което й даде девет места в горната камара на парламента и едно място в долната. За да прокара законопроект, сега Гилърд трябва да се съобрази с мнението на Зелените, без да се конфронтира и с тримата независими депутати, които и помогнаха да формира парламентарно мнозинство.

На изборите на 21 август австралийската Лейбъристка партия загуби мнозинството си. За да не допусне преход на властта към Либерално – националната коалиция, ръководена от Тони Ебът, Гилърд протегна ръка към независимите кандидати и към единствения зелен депутат в долната камара – Адъм Бант.

Гилърд обеща в тази връзка всяка седмица да се среща със Зелените и да обсъжда въпроси от тяхната политическа програма. Значението на Зелената партия ще се засили още повече през юли следващата година, когато ще се формира новият Сенат (горната камара на парламента). Зелените сенатори вече ще бъдат в състояние да блокират или отлагат приемането на законодателни предложения.

Предшественик на елегантната Джулия Гилърд на премиерския пост бе Кевин Ръд. Именно Ръд беше предложил данък печалба от 40% в минната индустрия. Това го постави на мушката на големите компании като BHP Billiton, Rio Tinto Group и Xstrata, които се погрижиха рейтингът му да падне дотам, че да изгуби изборите.

Гилърд смекчи плана на Ръд до 30% данък и то само върху желязната руда и въглищата. Но Зелената партия настоява ставката на данъка да се върне до ниво 40% и в него да включи също и урана. Говори се, че това е само началото на кампания, предвиждаща изцяло да се забрани производството на уранов оксид в страната.

Независимите депутати изглежда са на страната на Зелените. Единият от тях, Ендрю Уилки, твърди, че минният данък е незадоволителен в сегашния си вид. Колегата му Робърт Оукшот иска данъкът да се разглежда като част от по-широка данъчна ревизия, която Гилърд се е ангажирала да проведе до средата на 2011 г., за да получи одобрението на независимите.

Според Зелените, ако се приеме тяхното предложение за по-висока ставка на бъдещия данък и ако в обхвата му се включи производството на уран, годишно ще бъдат събирани допълнително 20 млрд. австралийски долара (19 млрд. долара на САЩ), които могат да се използват за развитие на инфраструктурата, училищата, здравеопазването, национални проекти като скоростни железници и др.

Политолог в Мелбърн коментира: правителството трябва много да внимава, защото има да се съобразаява с различни програми, като всеки представя интересите си за национални интереси. Много сложно е да се направи, но такава е реалността.

В Южна Австралия, в мината Олимпик Дем, разработвана от BHP, се съдържат най-големите запаси от уран в света. Австралия е най-големият износител на въглища и желязна руда в света. Bloomberg

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s