Икономиката вече е извън контрола на политиците

Мрачна и своеобразна прогноза за бъдещето на световната икономика дава Чарлз Ненър, анализатор с 12 години стаж в Голдмън Сакс и основател на собствен изследователски център. В интервю за Телевизия Блумбърг Ненър дискутира големите икономически цикли и заявява, че политиците не могат да сторят нищо, за да обърнат негативната тенденция.

Ненър посочва, че не е технически анализатор, а изследовател на големите исторически цикли. От тази по-широка перспектива думата рецесия според него може да се окаже слаба за онова, което очаква икономиката в бъдеще. До 2020 година икономическо възстановяване няма да видим, като ситуацията ще е същата, както в Япония през 1990-те. Тук той говори както за Европа, така и за целия останал свят.

Дефлацията е сериозен проблем за света. Тя е продена от икономическата политика през последните 150 години. „В един момент решихме, че не харесваме рецесиите“, посочва анализаторът. Прилагани са всякакви политически мерки и трикове, за да изглеждат рецесиите възможно най-слаби. Но по този начин е попречено на естествения ход на икономическата история. Възможностите пред тази политика вече са достигнали края си.

Подобни трикове, които са бутали икономиката да върви напред, са отказването от златния стандарт в миналото – а днес напомпването на ликвидност и други подобни. Но вече и Федералният резерв няма много опции пред себе си. Изводът: „Имаме сериозен проблем“.

Относно цената на златото анализаторът очаква тя скоро да се стабилизира около 1225 долара за тройунция и известно време да не се случва нищо по-особено с нея. Но към края на годината златото според него отново ще започне да поскъпва.

Причината за това трябва да се търси не само в желаната от инвеститорите сигурност на активите. Изчисления на Ненър относно циклите на война и мир са показали активизиране на военните действия към 2012 – 2013 г. Възможно е тогава да започнат много големи военни конфликти и това ще поддържа цената на жълтия метал. 2000 долара за тройунция.

В проучването си на цикъла на златото Ненър се е върнал 1000 години назад, а в дефлационния цикъл до 1780 г., уточнява изследователят. В момента според него сме в края на 200 – годишен суперцикъл.

Посланието му е, че няма политик, който да може да промени големите исторически цикли. Става дума за нещо подобно на голяма лодка, чийто курс не може да се пренасочи в рамките на една минута.

На въпрос за цените на търговските стоки Ненър очаква те да се понижават до средата на 2011 година, а след това да се задържат близо до постигнатото дъно – както в японската дефлация.

Още години наред няма да се отървем от икономическите трудности – завършва интервюто Ненър. След няколко години индексът на американските акции Dow Jones вероятно ще е на ниво 5 000 пункта, тоест двойно по-нисък от сега.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s