Хоукинг: време е да си ходим от тази земя

„Вярвам, че дългосрочното бъдеще на човешкия род е в космоса. Ще е трудно да бъде избягната катастрофа на планетата Земя през следващите 100 години, да не говорим 1000 или милион. Човешкият род не трябва да държи всичките си яйца в една кошница, или на една планета. Да се надяваме, че ще разпределим товара, преди да сме изпуснали кошницата“.

Това са думи на известния теоретичен физик Стивън Хоукинг в изказване пред глобалния интелектуален форум Big Think. Ученият твърди, че остава оптимист, но според него бъдещето на човешкото съществуване е много мрачно. Предвид заплахи като например Кубинската ядрена криза през 1963 г., човекът дотук се е разминал на крачка от измирането.

Днес на света има близо 22,600 ядрени бомби, от които 7,700 са в готовност за изстрелване. Глобалните ядрени сили не могат да се споразумеят как да намалят ядрените оръжия и ядреният холокост все още е надвиснала заплаха над нас.

Глобализацията прави заплахата от ядрен военен конфликт още по-осезателна. Но дори човечеството през следващите 1000 години да не потъне в самоунищожителна война, съдбата ни на планетата остава несигурна. От една страна, за поддържането на цивилизацията са нужни все повече ресурси, които не могат да бъдат заместени от естествения прираст.

В дълъг период, възможно е остаряващото слънце да ускори глобалното затопляне до точка, в която водата на планетата просто ще се изпари. Така счита астрофизикът от Университета в Съсекс д-р Робърт Смит. „Животът на Земята ще изчезне много преди 7.6 млрд. години“, твърди Смит.

Разрастващото се Слънце ще доведе до покачване на температурите по лицето на Земята. Океаните ще се изпарят, атмосферата ще се насити с водни пари, които – както и въглеродният диоксид – са много силни парникови газове. „След милиард години Земята ще е много гореща, суха и необитаема топка“.

Според Хоукинг, ако на Слънцето са нужни милиард години, за да превърнат Синята планета в суха пустиня, човекът може да се справи със същото само за хиляда години. Освен това постоянно ни дебне заплахата от избухването на супернова звезда в близост до нас, от голям астероид, или пък от черна дупка. В последния случай поне ще свършим бързо и безболезнено.

По-неприятното в случая е, че Хоукинг дава твърде нелицеприятна оценка на нравствения потенциал на човека като такъв. Макар че сме постигнали някакви технически умения, например човешки крак е стъпил на Луната, хората остават завладяни от „себичен и агресивен инстинкт“. Това са хората, чийто брой днес нараства в геометрична прогресия.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални. Bookmark the permalink.

1 Response to Хоукинг: време е да си ходим от тази земя

  1. mila says:

    http://manialaknadepresia.blogspot.com

    tova e bloga mi !! 🙂 Reshih da go pliasna v blog, vmesto da go izdarvam… po-evtino , i po-praktichno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s