Китай затваря 2000 енергийни вампира

Китайското министерство на индустрията и информационните технологии в края на миналата седмица съобщи за предстоящо затваряне на 2,087 производствени единици с остаряло оборудване, защото те не отговарят на новите стандарти за енергийна ефективност, които правителството се опитва да наложи.

Ще бъдат затворени в това число 762 циментови завода, 279 хартиени фабрики, 175 стоманени предприятия и 84 преработватели на кожи. Данни за общия им дял в китайската индустрия или за очакваните икономии на енергия не се посочват. Запознати твърдят за „Ню Йорк Таймс”, че това са предимно предприятия с остаряло оборудване от 1950-те и 1960-те години.

На компаниите, попаднали в списъка за закриване, до 30 септември т.г. ще бъде отнет бизнес лицензът, експортните разрешителни, забранява се отпускането на банкови кредити, а ако се наложи направо ще им спрат и тока – заявява на сайта си китайското министерство.

Моментът е сравнително благоприятен за подобна мярка, тъй като в градовете има недостиг на работна ръка и хората, които ще загубят работата си (вероятно броят им ще се измерва в милиони), ще могат бързо да си намерят нов източник на доходи.

Китайското правителство си е поставило амбициозен петилетен план, според който страната следва да намали до края на тази година с 20% консумацията на енергия на единица продукция спрямо нивата през 2005 г. До 2009 г. действително бяха постигнати добри резултати, като енергийната норма е намалена с 14.4%. Но от миналата зима насам се забелязва сериозно отстъпление от постигнатото – което изглежда е наложило драстичната мярка.

През юли Международната енергийна агенция със седалище в Париж съобщи, че според техни изчисления през 2009 г. Китай е изпреварил САЩ като най-голям консуматор на енергия в света. Разбира се, на глава от населението енергийната консумация в Китай значително отстъпва на нивата в богатия западен свят.

Националната комисия за развитие и реформи, която е най-влиятелният планиращ орган в Китай, миналия петък оповести, че е настояла пред провинциите да се спре практиката на предоставяне на електричество на преференциални цени за енергоемки отрасли като например в производството на алуминий.  

След тежката зима на миналата година енергийната консумация на Китай е нараснала изключително рязко, като специалистите говорят за най-големия прираст на въглеродни емисии от отделна страна, регистриран някога. Чак към средата на 2010 г., след пряката намеса на премиера Вен Жибао, този пристъп на нов енергиен глад е овладян.

Освен климатични и икономически, старанията на Китай в областта на енергийната ефективност имат и обяснения от сферата на сигурността. Страната става все по-зависима от внос на въглища и нефт. В допълнение, закриването на остарелите производствени мощности специално в стоманодобива отговаря на правителствената цел за консолидация на сектора и насърчаване производството на по-качествени артикули стомана.

Китай зае първо място в света по общи емисии въглероден диоксид още през 2006 г. Целта на страната е до 2020 г. емисиите на единица продукция да се намалят с 40 до 45% спрямо нивата от 2005 г. Според МЕА, дори това да бъде изпълнено, общият обем на емисиите ще продължи да нараства чувствително заради силния икономически растеж и разрастването на автомобилния парк.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Китай затваря 2000 енергийни вампира

  1. Нищо чудно, след като технологичното развитие в Китай, не намалява дори в условия на криза – хубаво е всяка държава да прави оптимизация на остарялото техническо оборудване.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s