„Унизената Земя” излезе от печат

Преди точно една година, на 20.05.2009 г. качих първия постинг в този блог – „Здравейте”. Съвпадение или необходимост, днес освен годишнината, читателите на Блога за Економика могат да отбележат с мен и излизането от печат на първата ми книга. „Унизената Земя. Економическо изследване” от вчера е хартиен факт в тираж 1000 екземпляра. Книгата може да намерите в книжарница “Сиела” в Софийския университет.

Някои от приятелите ми знаят, че корените на тази книга са в отхвърлената ми преди пет години дисертация. Воден от младежка дързост, тогава смятах, че дори в политикономическите среди на България написването на дисертацията предхожда по време защитата й. Оказа се, че в България дисертациите (по икономика) първо се защитават, после евентуално се пишат.

Между първоначалния замисъл за дисертация в областта на екологичната икономика и книгата „Унизената Земя” лежи много труд и има огромна разлика. Нещо повече, първият вариант на тази книга беше готов още през май 2007 г. Структурата се запази почти без изменения, основните концепции са същите. Но предполагам, че почти няма изречение от първия вариант, което не е било пренаписано. Подложих тезите си на многобройни проверки и сравнения, като същевременно работех за постигане на повече яснота и читаемост на текста.

Стараех се, доколкото ми беше възможно, да се освободя от термините, които както знаем се използват най-често за прикриване на научното ни невежество. Премахнах колкото се може повече наукообразен материал. Този процес на продължителна редакция приличаше на разсъбличане на зелка лист по лист. Крайният резултат, независимо как читателят ще определи научната и обществената му ценност, има едно много рядко достойноство – авторът не се срамува от написаното.

Автор на корицата е Невена Тодорова, технически редактор на изданието е сестра ми Невена Събева. Стопанският историк проф. Петър Добрев написа предговора. Страниците са 199, а цената 7 лв.

Книгата ще се продава в книжарниците, като своевременно ще посочвам къде точно. Не съм уредил книгоразпространението до този момент, тъй като – както в случая с дисертацията, реших, че по-важно от рекламата на книгата е да има книга. Всякакви чудаци има на този свят, простете ми тази странност.

Но на първо място ще заложа на личното разпространение. Ще се стремя книгата да отиде при хората, които имат действителен интерес и ще извлекат полза от нея. Ще се постарая да направя повече презентации.

Първото представяне на „Унизената Земя” е във Варна. На 30 май, неделя, от 18:30 часа в кафе-книжарница „Лавандула” ще говоря за написването и посланието на книгата, ще можете да си купите екземпляр. Мисля, че тираж от 1000 бр. е достатъчно интимен, така че автографи не давам.

Държа стартът на представянето на „Унизената Земя” да е във Варна, защото там през лятото на 2006 г. бяха написани първите думи на книгата: „Нека бъдем реалисти.” А и далеч не само затова.

Благодаря на читателите на блога, които ми писаха лични имейли през тази година! Не само че броят ви не е никак малък, но и това в голямата си част са сериозни специалисти, което ме кара да мисля, че усилията ми не са глас в пустиня, а са отклик на духа на времето.

Пишете ми и ще ви изпратя книгата по пощата. Междувременно борбата за истина в този блог продължава.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Лични and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to „Унизената Земя” излезе от печат

  1. Светослав Стойков says:

    Поздравления Митак!!!
    Радвам се , че най -накрая това дело видя бял свят.Пожелавам да бъде четена и препрочитана безброй пъти, а ти достойно оценен.Напред, словото е слънце…

  2. dimis says:

    Поздравления (макар и със закъснение 🙂 )!
    От такъв автор имаше нужда от дълго време и той най-после се появи!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s