Някой нагло гълта баница, но кой му я даде? За заменките и чешката ракия

Чета в последния брой на списание Economist статия за икономиката на Полша – „Силни на коне или на конски сили?” Става дума за това, че Полша – бившият изостанал член на СИВ, е единствената от всички държави в Европейския съюз, която през 2009 г. регистрира не спад, а икономически растеж в размер на 1.2%. Коментарът на влиятелната медия: „Икономически ръст и силно, стабилно правителство: време е да преосмислим старите си нагласи за Полша”. 

След като Полша на замъците, рицарите и католицизма в нагласите на западноевропейските икономисти и журналисти остава една изостанала страна с каруци по ужасните пътища, какво можем да заключим за нагласите им към България? Един скулптор от Чехия наскоро имаше дързостта да ни ги покаже. В случая не можахме да отговорим на кенефа на чеха с нищо такова, което да му запуши устата. Национално достойнство се гради с достойни постъпки, а не с шумно бранени барикади към несъществуващи площади. Такива постъпки у нас все още липсват. 

Казват, че в апогея на социализма материалните активи на нашата държава достигали 100 млрд. лева. Тези активи бяха приватизирани по начин, който остави огромната част от населението със затегнати колани и твърде обогати приближените до властта: висшата екс социалистическа номенклатура, зрелищната, но послушна опозиция, турците – балансьори. Българското население остана главно с две неща: със собственост върху жилищата и с оцелелите природни активи. 

Финансистите изостанаха с включването на България в англосаксонския кредитен модел и за щастие на хората жилищата си остават техни. Но природните ни активи нямаха този шанс. Тонове платена журналистика се изсипа върху населението от всякакви, включително най-високи и национални електронни и печатни медийни канали, за да внушат на населението, че чалгата, бракониерството и изсичането на горите вървят ръка за ръка и да се посяга на природата всъщност е нещо нормално. 

Трябва да призная, че Европейският съюз също не е еднозначен бранител на природните богатства. Преди време зададох такъв въпрос на служител на Еврокомисията на средно управленско ниво, по националност чех. Беше дошъл в България и разясняваше нещо за икономическата свобода и конвергенцията. Попитах го: Как гледа Вашата дирекция на унищожаването на природата в България, породено от лиспата на ефективни регулации на стопанската дейност?  

Той настръхна – опасен въпрос. Отговори ми: където има развитие, там и природата си заминава. Стремежът на хората за по-добър живот е свързан с понижаване качеството на природните ресурси. Затова не можете да очаквате, че България ще остане такава, както досега – недокосната и девствена. И преди този отговор ми беше антипатичен, а след тези думи съвсем, затова изтрих името и длъжността му от главата си.    

Това, което е премълчано в неговия отговор е, че качеството на живота зависи от комплекс показатели, включително и от чистата околна среда. Колкото по-образован е човек, толкова по-комплексен е възгледът му за качество на живота. И толкова по-голяма става алтернативната цена на индустриалното, вкл. туристическо развитие. Колкото по-необразован е човекът, толкова по-малко ще държи на психическото и физическото си здраве. Но замислете се, че пенсионната система няма интерес българите да живеят дълги и активни старини. 

Другата му грешка е по отношение на развитието. Устойчиво е онова развитие, което не фаворизира икономиката за сметка на обществената сигурност и природното качество. Противното е анти-развитие. По този грешен път Западна Европа вървя над 100 години, но напредналите държави от десетилетия го изоставиха. Тогава защо изобщо да се качваме на него? Но всъщност какъв съвет да очакваме от представител на страна, чийто президент е екологичен нихилист? Затова, без майтап, в Чешкия културен център вече си поръчвам само полска водка. 

Казвам всичко това като коментар за процесите, които накараха ЕС да поиска обяснение за практиката на заменките в България, които могат да ни струват между 55 и 126 млн. евро (ако не се разрови по-надолу). Моля обърнете внимание на две статии: „Правителството подари на свои хора 100 хил. дка гори за 4 години” и „Заменките преди избори”. Тогава, в края на ноември 2008 г., обобщих позициите на природозащитниците, изправили се срещу заменките. Във втората статия ще видите предимно икономически аргументи, с възможно най-малко емоции – но очевидно при разпределяне на държавни, т.е. „ничии” активи, логиката няма думата.

Прави впечатление, че цялата Тройна коалиция – и БСП, и ДПС, и НДСВ се облагодетелстваха от заменките. (И мнозина други в „управлението”, например „земеделката” А. Мозер).  Те прекроиха правото, за да не можем след време да им потърсим отговорност. Сътвориха наредби и алинеи, за да могат да отвърнат на справедливия гняв на обществеността с фразата: „всичко си беше законно”. 

Забележете, че бунтът срещу заменките, които са голямо икономическо престъпление,  дойде от екологичните активисти. У нас нямаше – и няма – достатъчно силен икономически глас, който да възбуди негодувание срещу присвояването на обществена собственост. Българите все още не разбираме какво е това публична собственост – тъй като над половин век бяхме насърчавани, че общото служи за крадене. 

Слабото място на правителството на Бойко Борисов е именно в областта на опазването на околната среда. Премиерът трябва да погледне по друг начин на опазването на природата. Така е, колкото и симпатичен да ми е самият премиер, а и министърът на икономиката да удря по едно рамо на „екологията”. Караджова и Манева не са подходящите хора, които да оглавяват МОСВ. Начело на екоминистерството трябва да застанат хора, които да горят от желание да запазят и дори подобрят състоянието на природата. Те ще трябва да разровят миризливата история на екологичните престъпления през двете демократични десетилетия и да потърсят отговорност.

В стремежа си да запазят българската природа, екоактивистите атакуваха заменките с помощта на европейските директиви за защита на конкуренцията, т.е. заради това, че държавата раздава нерегламентирана помощ. Брюксел потърси отговорност. Днес Главният прокурор на Републиката може би откри начина, по който ще заобиколим милионните санкции: заменките под пазарна стойност сами по себе си са престъпление, а „държавна помощ чрез престъпление не може да се предостави”.   

И все пак: какво е това законодателство, което при очевидно престъпление е безсилно да потърси отговорност и да поправи стореното? А какво е това „ново” правителство? Статиите за заменките, които ви моля да прочетете, са от 17 и 20 ноември 2008 г. От тогава са минали почти 15 месеца. Това, че ще дадем на Брюксел сто или двеста милиона не ни е най-големия проблем. Проблемът е в това, че за шест месеца новото правителство не успя – или не пожела – дори само да започне да търси отговорност от онези хора, които най-нагло подяждат общата баница. Дори когато всички сме наясно, че става дума за престъпления.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Родни. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s