Инвеститори се насочват към африканското земеделие

Индийската компания Karuturi Global Ltd. е взела под аренда около 3,000 кв.км. земеделска земя в Етиопия и очаква до 2013 г. да генерира от там по 100 млн. долара годишно, съобщи на 31 декември 2009 г. агенция Bloomberg.

Местните жители, доскоро самозадоволяващи се фермери и рибари, сега стават наемни работници. Десетки жени и деца вече засаждат палмови фиданки за производство на палмово масло, което ще се изнася за Индия и Китай. В момента трактори разорават саваната, през юни ще се засади царевица.

Заплащането на наетите местни обаче най-често е под границата на бедността, определена от Световната банка на 1.25 долара дневно. Възрастни мъже получават 47 долара на месец, децата на половин ден по 70 цента. Хората в областта често са толкова бедни, че могат да си позволят само по едно ядене на ден. 

Управителният директор на компанията Рамакришна Карутури обяснява, че бизнесът му е третата вълна на изнасяне на производството: „Всеки инвестира в Китай за производство, всеки инвестира в Индия за услуги. Сега всеки инвестира в Африка за храна”. 

Компанията „Карутури Глобъл” е най-големият в света производител на рози и има ферми за цветя в Индия, Кения и Етиопия. Сред акционерите й са две големи американски финансови компании. Според договореност с правителството на Етиопия, Карутури не плаща рента за земята през първите шест години. След това наемът на хектар земя ще е само 15 бир (1.18 долара), за всяка от следващите 84 години. 

Управителят на област Гамбела, където се осъществява инвестицията, твърди, че с тази стратегия се изгражда капитализмът в страната. Общо Етиопия възнамерява да предостави в рамките на следващите три години до 4% от обработваемата си земя (30,000 кв.км.) на чужди инвеститори. 

Правителството на Етиопия очаква да спечели от корпоративния данък и от други бъдещи аренди, както и от създаването на заетост в региона. За компанията, приходът от 100 милиона долара годишно ще се формира от износ на палмово масло, царевица и ориз.

От 2004 г. насам Гана, Мадагаскар, Мали и Етиопия са предоставили на чужди инвеститори общо 14,000 кв.км. обработваема земя, според Международния институт за околна среда и развитие в Лондон.

„Африканската земя е евтина по сравнение със същата земя на други места”, твърди маркетингов директор в хедж фонд, инвестиращ във ферми в развиващите се пазари. „Учуден съм колко дълго им трябваше на хората да разберат какви възможности представлява инвестицията в земеделие в Африка”.

През ноември 2009 г. е учреден фонд с дялови участия между московски и дубайски инвеститори, който има на разположение 350 млн. долара за инвестиции в земеделие в развиващите се страни. 

Специален пратеник на ООН очаква, че производство за износ в такива големи размери може да наруши хранителния баланс на една страна, в която 13.7 млн. души зависят за изхранването си от чуждестранна хранителна помощ. Местните дребни фермери ще бъдат лишени от достъп до производствени ресурси. Затова е наложително приходите от поземлените контракти да са равни на тези, предназначени за износ. 

Според данни на Организацията за храни и селско стопанство на ООН (FAO), за да се намали наполовина броя на гладуващите по света, до 2015 г. трябва да се инвестират годишно по 44 млрд. долара. Според представител на FAO, за да се реши този голям проблем, инвестициите в африканското земеделие са необходими. Има много желаещи да вложат парите си там; проблемът е дали е възможно те да бъдат насочени към такава форма на инвестиция, която ще е изгодна за всички страни.

„Карутури” твърди, че инвестицията им ще създаде в Гамбела 20,000 работни места. Компанията възнамерява да построи болница, кино, училище и детска занималня.

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Интернационални and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Инвеститори се насочват към африканското земеделие

  1. Петър says:

    Не знам дали точно тук му е мястото, но честно казано има общо с доста от публикациите в блога ти…

    Миналата седмица имаше една интересна лекция относно Degrowth-икономиката. Тук има и аудио-запис:

    http://www.lifeaftercapitalism.info/multimedia/41-audio/145-degrowth-lecture-sofia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s