За рибата, тюлените и Хъмпти Дъмпти

Икономическите фундаменталисти гледат на биоразнообразието по следния начин: ако заради антропогенно въздействие даден вид изчезва от екосистемата, то той не е добре приспособен, така че – с изводите на самата еволюционна биология – въпросният вид е бил обречен да изчезне.

Природата има едно единствено предназначение – да е в услуга на човека, продължават разсъжденията си тези хора. Това не означава, че трябва да унищожим природата, напротив, трябва да я пазим – но защото и доколкото ни е от полза.

Видовете, които уж са призвани да изчезнат, са големите същества, изяждащи ресурсите, имащи ценност за хората.

Другите видове, които стават за горене или пък са вкусни, или пък някое от домашните животни ги преживя – те трябва да бъдат опазвани, като върху тях се разпростре защитата, идваща от частната собственост.

Останалите видове нямат място в новата, човешка екосистема.

Но за здравия сън на човека е добре той да си мисли, че някъде там, където релефът е твърде труден, за да става теренът за стопанска дейност, там вдън гори Тилилейски има резерват. В резервата екосистемата се опазва в нейния приблизително див вариант.

Приблизително, защото щом се заговори за лов, вратите на резерватите се разтварят за богатите туристи от чужбина.

Подобен начин на мислене ще срещнете в масата от населението, възпитана в индустриалните ценности. Девизи като „Петилетката за четири години” изглежда са накарали хората да разберат „Пет дървета вместо четири”, става дума за сечене.

Притеснителното е, че в България въпросната маса от хора одобрява тази утилизация на дивата природа, дори когато няма лична изгода.

Икономическият фундаменталист, който все пак е бил заразен от плъзналия напоследък морален вирус на природопазене, сигурно мисли следното за биоразнообразието: даден вид е изчезнал заради стопанската дейност, но може да бъде възстановен. Това се нарича реинтродукция. Еколозите знаят как се прави – а в това има и смисъл, защото сега обществото поставя по-висока цена на дивата природа.

Само че рядко става така. В екосистемите влиза в сила „ефектът на Хъмпти Дъмпти”, по думите на американския биолог Оливия Джудсън.

Хъмпти Дъмпти е яйцеобразно същество. Както знаем от приключенията на Алиса (Through the Looking Glass and What Alice Found There), щом Х.Д. падне и се разбие, след това „цялото кралско войнство” не може да го върне в първоначалния му вид.

Джудсън дава слдния пример: представете си малко езеро, където процъфтява общност от няколко вида – насекоми, риби, водорасли, водни лилии и т.н. Да предположим, че един от видовете изчезне, например всички индивиди от дадена риба са изловени.
Ако искаме да поправим стореното и да възстановим рибата чрез изкуствено зарибяване, твърде е възможно това да не ни се удаде. Ще се окаже, че някой друг вид в езерото или пришълец е побързал да заеме освободената екологична ниша и във видоизменената екосистема за нашите риби вече няма място.

Това е общност от типа Хъмпти Дъмпти: след дезинтеграция тя не може повторно да се състави от нейните части, обяснява Джудсън.

А защо става така? Едно от обясненията е с „видове призраци”: те са изиграли своята роля в спояването на колектива, след което са изчезнали (в примера с езерото – насекоми, служещи за храна на рибите, които са изчезнали заради използван в близката нива инсектицид. Рибите в езерото, преди да бъдат изловени, постепенно са сменили хранителните си навици, но новите зарибени екземпляри нямат тази възможност).

Според американския биолог, в математическите модели на екосистеми ефектът Х.Д. се появява често, но действителната му роля в природата е отворен въпрос: „екологията може би е най-сложната наука”, разсъждава Джудсън.

Тези интересни разсъждения ми напомнят за появилите се тази пролет съобщения, че в българската акватория ще бъде правен опит за реинтродукция на изчезналия преди половин век тюлен монах.

Тюлените са големи животни, те ядат много риба. Има ли ги още ятата черноморски скумрии? Купувал съм черноморска скумрия на варненския рибен пазар, но като проверявах за последно, скумрията все още беше вписана в българската Червена книга.

Или тюлените ще бъдат хранени изкуствено? Това предполага засилен отвсякъде интерес към полу-опитомените зверове и увеличаване на човешкото присъствие в акваторията на резерват „Калиакра” (вероятният нов дом на тюлена), а това ме плаши.

Може би икономическите фундаменталисти си представят точно по този, полу-питомен начин, реинтродукцията на диви видове в новите екосистеми. Атракция и нови източници за печалба.

Но ето какво казва Хъмпти Дъмпти на Алиса:

‘And when I found the door was shut,
I tried to turn the handle, but – ‘

There was a long pause.
‘Is that all?’ Alice timidly asked.
‘That’s all’, said Humpty Dumpty. ‘Goodbye.’

С риск да наруша елегантния завършек на този постинг, все пак ще си позволя още три изречения, за да разсея усещането за фатализъм. Ключът е, чисто и просто, да не бъдеш икономически фундаменталист. Винаги помни, че природната деградация е невъзвратим процес, така че има огромно значение какво правиш точно сега. Моделът на търсенето и предлагането, според който по-високата цена автоматично решава проблемите с наличността на даден ресурс, спрямо видовете в екосистемите не работи.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Животни. Bookmark the permalink.

One Response to За рибата, тюлените и Хъмпти Дъмпти

  1. svet says:

    Страхотен материал!Ако може да се развие и да се пусне някъде , където повече хора могат да го прочетът и да вникнат в същината на проблема..ще съм доволен:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s