Балтия в сметката за тока

Тя пристига веднъж на три месеца и е огромна. Не можеш да я оспориш. Присъдата на ЧЕЗ виси неумолимо над главата ти, дори да си математик или инженер – тоест дори да можеш да смяташ. По отношение на сметката за електричество на теб не е позволено да смяташ. ЧЕЗ смята вместо теб. Веднъж на три месеца.

В същото време днес чета, че инженерите на Google.org, филантропското поделение на интернет корпорацията, се доближават до откриването на възобновяем източник на енергия, който ще може да произведе 1 гигават електричество (достатъчно за нуждите на град като Сан Франциско) на цена, по-ниска от енергията от изгарянето на въглища.

След години, а не десетилетия, това ще е факт, казва ръководителят на проекта RE < C в интервю за Ройтерс. „През изминалите шест или девет месеца направихме съществен пробив в това отношение”. Забележете, че Google са инвестирали в този проект около USD 20 млн. Няма да се учудя, ако сметката за организация на конференции за климата, ползата от които конференции клони към минус безкрайност, е по-висока.

Ако Google успеят, какво ли ще стане със сметките, които чешката ЧЕЗ събира в България? Също така се питам дали мастодонтът Български енергиен холдинг ще побърза да инвестира в нов чист източник на енергия, за да направи въздуха за дишане в Софийската котловина по-поносим?

Или изведнъж БЕХ ще се загрижи за работните места на въглищната индустрия; както знаем, наскоро станаха големи сделки с мина Бобов дол и ТЕЦовете край Марица.

Говоря от личен опит при сблъсък с учтивите служители на ЧЕЗ: при сегашния модел на отчитане на консумираното електричество, не може да се направи разбивка по месеци. Какво остава тогава за проследяване на консумацията от различните източници на сметки, т.е. устройства за консумация на енергия, монтирани в дома ти и формиращи работните заплати и акционерните печалби в БЕХ и ЧЕЗ?

Google декларират: „Ако не можеш да го измериш, не можеш да го подобриш”. Изчисленията на енергийните инженери показват, че самото знание какво става с консумацията на енергия в дома ти може да намали месечната сметка с 5 до 15%.

Така ли е и за три-месечната сметка? Или отново трябва да гледаме Шушулов да ни обяснява по телевизията как всички правят всичко възможно, за да им е на всички в България по-добре …

Отново повтарям: смята се за доказано, че наличието на обратна връзка може да намали консумацията на електричество в домакинствата с 5 до 15 процента. Едно малко и вероятно евтино мониторче, което показва колко харчи (в левове и отсечени дървета) компютърът, хладилникът, климатикът … Нали не забравихте да изключите за по-дълго телевизора?

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Родни. Bookmark the permalink.

3 Responses to Балтия в сметката за тока

 1. Zalmok says:

  За какъв точно възобновяем източник става дума ?

  Иначе колкото по-неясно и трудно за смятане – толкова повече те лъжат и печелят на твой гръб; да не говорим за качеството на услугата и как на някой места им горят уредите или нямат мощност

  Добре е наистина да имаш такова мониторче, може би има нещо подобно на пазара

  Вчера казаха по едно предаване, че ако спре източването на ддс, средната раб.заплата и пенсиите могат да се вдигнат двойно; да не говорим за другите дупки – може и десеторно; но пък няма да сме привлекателна държава за инвеститорите с много ниска цена на труда и ниски данъци – т.е. обедняването е държавна политика 🙂

 2. mittag says:

  engineers inside Google are focused mostly on solar thermal, in which the sun’s energy is used to heat up a substance that produces steam to turn a turbine. Mirrors focus the sun’s rays on the heated substance.

  By contrast, photovoltaic solar cells, the most commonly known form of solar power, turn the sun’s rays directly into electricity.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s