Здравейте

Във връзка с това, че ползвате български език, един  български автор иска да ви напише кой съм и с какво мога да ви бъда от полза.

Казвам се Димитър Събев, роден съм през 1976 г. Имам магистърска степен по стопанско управление от Икономически университет Варна. През 2002 г. там станах асистент и докторант с тема на дисертацията „Екология и маркетинг”. Специализирах икономика на устойчивото развитие в Германия. Работя с английски, немски и руски езици.

В края на 2005 г. катедрата по маркетинг в ИУ Варна отклони дисертацията ми, която бях нарекъл „Екологичен маркетинг – съзнателен път на устойчиво развитие”.

Девет месеца по-късно на база дисертационния труд, с услугите на варненското издателство „Колор Принт” публикувах брошура от 55 страници – „Свободни размисли върху възела на размяната”.

През 2006 г. започнах работа в София като икономически журналист, после главен редактор на сайта Money.bg. Преминах през Връзки с обществеността на Българската търговско – промишлена палата. Година и половина работих в Дарик, където бях главен редактор на финансовия сайт DarikFinance.bg. Колумнист съм на webcafe.bg, където пиша за политикономика през понеделник. Имам публикации в специализирани издания, мои статии и преводи се срещат в Интернет. В момента съм икономически наблюдател на списание “Тема”.

Междувременно продължих да пиша за природата на икономиката и дотук успях да завърша книгата „Унизената Земя”, която предлагам на вашето внимание отпечатана.

В този труд се опитвам да оценя възможността за примирие между базовите пазарни принципи и законите на екологичната устойчивост, от гледището на културния човек. Научната си област приблизително определям като институционална икономика.

С Унизената Земя предлагам по-често да използваме термина економика. В тази връзка разработвам концепцията демографско налягане като начин за измерване на ефекта от човешката дейност върху природната среда.

В книгата изследвам сблъсъка природа – икономически човек от неолитната революция до края на Античността: първата причинена от хора екологична катастрофа е на българска земя.

Анализирам доминирането и сътрудничеството като двете обяснителни линии за човешката природа и ефектът върху околната среда от преобладаващата социална нагласа .

Специално се интересувам от психологичните проблеми на икономиката.  Според мен в контекста на устойчивото развитие пътят за съвременната икономическа наука минава през психологическата ориентация. Психологическата икономика се старае да разбере хищното поведение на хората като консуматори и производители по отношение на природните ресурси. През постигане на по-зряла психика на хора и общество минава и пътят за гарантиране на устойчиво развитие.

Обсъждам митотворчеството на пазара и в частност проблемите зелено шарлатанство и екологичен снобизъм. За мен причината за природната деградация е на първо място свръх-функцията на нерегулирания пазар.

Бизнесът също прилага екологични стратегии, но най-често мимикрия, като се преструва на екологично отговорен с помощта на медиите. Дискутирам разточителството като начин за спечелване на социално уважение. Последната дума в книгата ми е „зелена”.

Междувременно в края на 2010 г. приключи теренният економически анализ за проекта Парк Беглика.

Продължавам изследванията си и с нетърпение очаквам вашите отзиви.

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Лични and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Здравейте

 1. Йордан Стефанов says:

  Здравейте,
  Пиша Ви по повод на смайващата статия от Димитър Събев в брой 5 (534) – недоумявам как човек с претенции за икономически познания ,може да напише статия в подкрепа на високите данъци ,в страна която има смешно малък БВП и Държавата ясно е показала(за повече от 70години),че не може нито да управлява правилно ресурсите, нито да бъде „добър стопанин“ ?!?!
  Искам да помоля Г-н Събев да провери по-подробно икономическата история на Швеция,която дава за пример, и по-точно да намери периода в който страната става водеща икономическа сила.Ако е трудно ,аз ще помогна – през периода 1870-1960 Швеция стимулира икономичският си растеж именно с НИСКИ ДАНЪЦИ и слаб публичен сектор.Едва след като Швеция се издига до трето място в света по размер на доходите (около 1960г.) ,Правителството започва да увеличава Държавните разходи.Швеция тръгва по пътя на „социалната държава“.До 1980г. данъците се удвояват ,въвеждат се регулации на пазара на труда, които затрудняват съкращаването и уволнението на работници.Финансовият пазар започва да се регулира тежко. Всички тези мерки просто задушават икономиката и ако през 1960г. дходите на населението са били равни на тези в САЩ ,то през 1980-1990г те намаляват до 80% от тези в САЩ! През 1993 г. държавата е с 13% бюджетен дефицит и държавен дълг 71% от БВП ,което за тогавашният период е колосална задлъжнялост.Последва инфлация и драстично поевтиняване на валутата. Дали Г-н Събев се сеща какво следва, за да се събуди отново предприемаческият дух и инвеститорският интерес ? Ще помогна отново – дерегулация и приватизация,социалните придобивки са намалени и други „несоциални“ мерки.Логично следва растеж!
  Да Швеция е една от най-социалните държави в Европа , но тези скъпи придобивки са благодарение на НИСКИТЕ ДАНЪЦИ и слабата държавна намеса в икономиката преди 100години,а не на текущото ниво на данъчната тежест. Трябва първо да събудим залинелият предприемачески дух , убит от Комунистическият режим през 1945г. ,невъзможен през последвалият период на „Социлизъм-а“ и трудо дишащ през 1990те години. А това Г-н Събев е единствено възможно със почти никакви държавни регулации и възможно най-ниски данъци.Иначе сме отново в капана на „няма Държава,нямааа…“ ,“…ами Държавата нищо не прави за да ни помогне…“ и подобни настроения оправдаващи нежеланието да променим съдбата си сами!
  Моля да се задълбочите в икономическата история и на други силни икономики за да откриете очевидният факт ,че всички те са постигналли богатството си единствено когато са имали НИСКИ ДАНЪЦИ и свободна от регулации икономическа среда.А примерите са толкова много ,че просто не съществува държава на тази планета ,постигнала богатство чрез високи данъци.
  А относно корумпираните служители бих искал да Ви уверя ,че доходът не е основната предпоставка за това престъпление.Доходът на корумпираният служител само определя размера на „рушвета“ , а самото деяние се извършва поради некомпетентно управление на предприятието в което работи служителя и спокойствието което дава нероботещата съдебна система т.е. безнаказаност за тези прояви. Фактът че корупцията се проявява основно в държавните структури е още едно просто доказателство ,че сегашната „Държава“ е слаб ръководител.
  За да постигнем заветните социални придобивки и да намалим сериозно корупционните практитки е нужно само едно – среда даваща свобода на предприемачеството. Това е единственита възможност да се изгради общество с желание за самоусъвършенстване . И може би тогава ,след 40-50 години ,ще имаме достатъчно „мениджъри“ ,можещи да управляват социално общество!

  Поздрави
  ЙСтефанов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s